– Kom igjen, to til! Erling Askildsen instruerer, på mattene i Lundehallen gjøres knebøy, armbøy og mageøvelser. Den ukentlige trimmen er i gang.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
– Han skulle hatt medalje!
Doris Repstad (84) berømmer Erling Askildsen for innsatsen han legger ned. I over 50 år har han ledet en eller annen form for trimgruppe og på den måten bidratt til bedre fysisk helse for Søgnes befolkning.
Vet lite
Selv har Askildsen alltid vært fysisk aktiv, blant annet i Søgne skigruppe. I 2011 sa han ja til forespørsel om å hjelpe til med ”Søgnetrimmen”, som for øvrig ble etablert av idrettslaget i 1986.
– Siden har jeg blitt hengende med dem, sier han og humrer litt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For to år siden ble damegruppa, ledet av Gudny Lunde, slått sammen med mannfolkenes trimgruppe, noe som var like greit siden de trente samtidig i Lundehallen. De fleste kommer på trening hver uke.
– Det sier sitt om at folk trives, mener Gudny, som likevel må erkjenne at høy alder hos deltakerne gjør at det i blant blir frafall.
– Vi er jo i en alder der man vet lite, men vi må ikke tenke så mye på det, reflekterer hun.
Næring til hjernen
Faktum er like fullt at fysisk aktivitet er bra for både kroppens bevegelighet, men også for den mentale helsen.
Erling Askildsen oppfordrer til å lese boken som legen Ole Petter Hjelle ga ut i 2018, ”Sterk hjerne med en aktiv kropp” og ivrer etter å formidle kunnskapen som presenteres boka. Nemlig at forskning viser med all tydelighet at hjerneceller kan bygges opp igjen når vi anstrenger oss fysisk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hjernen får rett og slett næring på denne måten, sier Erling og siterer fra boka:
– Sannsynligvis er hjernen det organet som påvirkes mest av fysisk aktivitet.
Han understreker at gamle oppfatninger for lengst er utgått på dato.
– Vi lærte en gang at det ikke nytter å bygge muskulatur når man blir eldre, men den teorien er helt avleggs. Det er aldri for sent å begynne. I dag vet vi at en 90 åring kan begynne med trim og ha nytte av det.
Heldig
Så er det også en sprek gjeng som møtes for bøy og tøy i Lundehallen.
Den medbragte spilleren sender ut muntre trekkspilltoner mens Erling instruerer, og i løpet av en time har han vært gjennom øvelser som utfordrer alle deler av kroppen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I 2022 talte gruppa 34 deltakere, fire menn og 30 damer, der snittalder er 77 år.
89 år unge Arnhild Borøy har vært med siden hun pensjonerte seg for 20 år siden. Før den tid var hun fysisk aktiv på andre måter.
– Jeg har alltid vært glad i å være ute og har vært mye på skauen, forteller hun og føyer til at hun i tillegg er heldig som har hatt god helse.
Seriøs trening
Når det gjelder treningsopplegget i trimgruppa, er det faste kriterier som vektlegges, som balanse, styrke, bevegelighet, koordinering og kondisjon.
– Bevegelse i alle ledd settes høyt, sier Erling, og mimrer litt om da han for 37 år siden startet som instruktør for Søgnetrimmen. Da med lette øvelser, siden han ikke helt visste hvor nivået lå. Dette ble langsomt men sikkert endret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg hadde aldri drømt om at vi kunne kjøre sånne øvelser som de vi har nå. Rett og slett seriøs trening, sier en fornøyd instruktør, som selv har rundet 80 år.
Sunn form for rus
For hans del blir det mosjon minst to ganger i uka, i trimgruppa, der han instruerer og gjør alle øvelsene samtidig, og med løpeturer.
– Trening som voksen er alfa og omega, og for å rense tankene er det unikt å bevege seg, gjerne med en løpetur eller rask spasertur, understreker Erling.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han minnes en periode da han drev med skrivearbeid i forbindelse med boka ”Heia Søgne”. Tankevirksomheten fikk ofte ny giv når han tok seg en løpetur, gjerne med papir og blyant i lomma. Rett som det var måtte han stoppe for å notere når han kom på noe som måtte med i boka.
– Du får frigjort tankene på en måte, sier Erling og legger til:
– Det påstås at fysisk aktivitet blir som en liten hasjrus, spesielt hvis man presser seg litt. En sunn form for rus.
Artikkelen fortsetter under bildet.
God stemning
– Hvordan er det sosiale i gruppa?
– Det kunne kanskje vært bedre, vedgår Erling, som registrerer at de fleste kommer til treningstimen, svetter seg gjennom øvelsene, for så å gå hver til sitt.
– Vi hadde en pizzakveld før jul, som ble betalt av klubben. Da samlet vi oss i klubbhuset på idrettsplassen. Over 40 var med, og stemningen var god, så det er absolutt grunn til å ha flere slike treff, fastslår han.
Inntrykket er at stemningen er god blant deltakerne når de er på trening.
– Vi avslutter alltid med den såkalte kjea ved at man står mot hverandre, går rundt i ringen og tar hverandre i hånda annen hvert. Da møtes alle ansikt til ansikt, det blir øyekontakt og smil. Og applaus etterpå.
Har alt å si
Også denne kvelden er det utelukkende fornøyde trimmere å observere når de kan dra hjem etter endt treningsøkt.
– Dette er god gammeldags linjegymnastikk, der alle kroppsdeler får kjørt seg, melder Marie Holmesland (68).
Doris Repstad følger opp:
– Det har alt å si å være med i denne gruppa!
En fornøyd gjeng har hatt den ukentlige trimmen. Mange er i tillegg aktive med å gå turer.