Etter bare få måneder i flunkende nye og tilrettelagte lokaler har Søgne videregående blitt kjempepopulær. Flere kommer utenfra for å se om driftsmodellen kan la seg kopiere og gjennomføres i egen hjemkommune, samtidig som elever trives, og utdanningstilbudene opplever stor popularitet.
Av Ivar Eidsaa
– Det har vært en fantastisk og til tider uvirkelig reise, sier Anita Ingebrigtsen Fredriksen. Hun er rektor ved Søgne videregående skole.
Det var i 2015 at fylkeskommunen og kommunen sammen så på muligheten for å realisere et skoleprosjekt i Søgne som ingen hadde gjort tidligere. Planen var å bygge en skole både for elever på videregående og på ungdomsskolen, hvor undervisningen var praktisk rettet og hvor skolen var rigget for å møte dagens og morgendagens behov.
Har svart til forventningene
Prosjektet ble vedtatt, og byggingen kunne gå i gang. I januar flyttet hundre elever ved naturbrukslinjen ved den gamle naturbruksskolen på Søgne-tunet inn i de nye lokalene. Senere flyttet også et enda større antall elever fra den gamle og for lengst utdaterte Tangvall ungdomsskole inn i de nye lokalene.
– Vi var egentlig i gang i fjor sommer. I løpet av tiden som er gått har vi fått prøvekjørt bygget, fått erfart at alt det tekniske fungerer, slik at alt var klart da til sammen 300 elever startet opp igjen for skoleåret 2023/24 den 17. august i år, sier Anita Ingebrigtsen Fredriksen.
– Bygget har så til de grader svart til forventningene. Vi har 27.000 kvadratmeter med alt av utstyr og de beste fasciliteter. Her er det ingenting som mangler, alt for å sikre at vi kan gi en så kvalitativ og god undervisning for elevene som mulig i et godt sosialt miljø, hvor det er gjort mye for å sikre god trivsel og at hver elev blir sett, fremholder rektoren.
12 millioner i utstyr
Det sier sitt om innholdet at det for ikke lenge siden kom på plass utstyr til bygg og anleggsverkstedet for 12 millioner kroner, utstyr som gjør at elevene kan få den mest optimale undervisningen godt tilrettelagt for å møte arbeidsmarkedets behov.
Egentlig skulle skolen har startet opp høsten 2024 og hvor flyttingen skulle ha funnet sted på denne siden av årets sommer. Men fordi bygget ble reist tidligere enn antatt, og at organisasjonen har fungert så godt, skjedde flyttingen lenge før skjema.
– Vi har fått brukt god tid på å bli kjent, sier Ingebrigtsen Fredriksen, som berømmer fylkeskommunen for å ta hansken da ønsket kom om å opprette en ledergruppe på seks personer, med en person for hver av avdelingene som skolen skulle bestå av.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sømløst
– Vi fikk godt oss fint til, fikk utfordret hverandre, lærte hverandre å kjenne, hvor alle fikk erfare at de ble lyttet til og hvor den enkelte fikk arbeidsoppgaver i tråd med ønsker, egne kvalifikasjoner og ønsker, sier Ingebrigtsen Fredriksen.
– Jeg har aldri vært med på et samboerskap mellom en videregående skole og en ungdomsskole med så mange aktører involvert, og hvor alt har gått så sømløst, utdyper hun.
Driften i bygget går også bra. I det daglige er det ukentlige husmøter med alle involverte, være seg lærere, administrasjon, renholdere, driftspersonalet, kulturskolen, korpset, danseklubben og andre brukere av bygget.
Faglig sett har det også skjedd mye gledelig. De yrkesfaglige programområdene er blitt fylt opp.
Måtte utvide med ny linje
– På VG1 er det fullt og vi har måttet utvide med en TIFF-linje (teknologi og industrifag). Neste år skal vi bygge VG2 og VG3 kommer for fullt fra skoleåret 2025/26. Vi har også tatt helt nye steg, og etablert en voksenklasse innen helse og oppvekst og en voksenklasse for helsesekretærer er i gang rundt juletider. Nå gjelder det å finne gode praksisplasser i næringsliv og bedrifter, sier rektoren.
Fra neste skoleår etablerer Søgne videregående skole en ny linje med 30 plasser. Da vil elevene få skolering innen actionsport, kiting, klatring, snowboard og alpint.
Tilrettelagt undervisning
Fordi skolen har den størrelsen man har, så kan skolen gi tilrettelagt og tilpasset undervisning til den idretten hver enkelt elev driver, slik at eleven får dyrket sin idrett.
Anita Ingebrigtsen Fredriksen og staben for øvrig har brukt mye tid på å markedsføre tilbudene som Søgne videregående skole gir, og opplever at foreldrene ikke har fått med seg hvilke fasciliteter som skolen kan gi og den kompetansen som lærere og fagpersonell besitter.
– Vi har personell med UEFA A-sertifisering som gjør at vi kan få inn landslagsekspertise i undervisningen på kosthold, ernæring, styrke, utholdenhet og mentaltrening. Hvis tilbudet blir så populært som vi ser det for oss, kan vi lett utvide med en klasse til, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Elever fra store deler av Sørlandet
– Ingen andre skoler har tilsvarende utstyr og teknologiske løsninger som tilfellet er ved Søgne videregående skole. Det gjør at vi kan skape morgensdagens arbeidstakere og utdanne personer til de behov som næringsliv og offentlig forvaltning trenger til i fremtiden, sier Ingebrigtsen Fredriksen.
Skolen skulle i utgangspunktet være et tilbud for unge hjemmehørende i Greipstad, Finsland og Søgne, men opplever at på flere av faglinjene har tiltrukket seg elever som også er hjemmehørende langt utenfor nærmiljøet, ettersom det ved skolen ger elever fra Lindesnes, Kvinesdal, Marnardal, Kristiansand, Vennesla og Øvrebø.
For å frakte elevene til skolen, er det blitt opprettet direkte bussruter, blant annet fra Hortemo til Tangvall. I alt seks slike tilrettelagte bussruter går til skolen om morgenen og tilbake om ettermiddagen.
600 elever innen fem år
– Innen tre til fem år vil skole ha 600 elever og 120 ansatte. Nå teller staben 85 ansatte og 35 av dem er nyansatte. Vi har spennende dager, smiler rektoren.
Pågangen har som nevnt vært god, og dersom det fortsetter slik og skolen har behov for enda mer plass, er det på tomten planlagt inn et andre byggetrinn.
Ryktet om skolen har løpt foran Søgne videregående skole. En rekke skoler ønsker å samarbeide, og elever fra både Songdalen ungdomsskole, Tinntjønn, Tangvall, Fiskå, Lindebø og Torridal har vært på besøk for å få praksis i lokalene.
– Vi er på god vei til å bli den skolen vi har planlagt for, nemlig om å skape den beste skolen på Agder, og vi er forventningsfulle for fremtiden, sier Anita Ingebrigtsen Fredriksen.
Bildetekster:
Bilde nr. 1018:
Bilde nr. 1022:
Bilde nr. 19:
Det var en stor dag for alle, da Søgne skole- og idrettssenter ble åpnet 27. august, sier Anita Ingebrigtsen Fredriksen. Foto: Elin Østraat.
Bilde nr. 24:
Søgne videregående skole vil når skoleåret 2025/26 starter ha over 600 elever.