Søgne Gamle Prestegård: Hildur Ernst er tydelig på hva hun vil med Søgnedesign når hun nå er tilbake, etter egentlig å ha prøvd å trekke seg ut. I år har hun likevel bestemt seg for å lede det 19. sommergalleriet i presteboligen på Søgne Gamle Prestegård. Galleriet åpner søndag førstkommende.
Av Anne Gunn Pedersen
Med seg har hun Lene Fyrst Rynning Tønnessen, Jørn Fjeld Pettersen og Elin Johnsen, i tillegg til flere gode hjelpere blant årets utstillere.
Ernst peker på Jørn Fjeld Pettersen som den aller ivrigste for å få det hele på gang igjen, etter at fjorårets styre valgte å ikke være med videre.
– Et nytt styre ble etablert, og jeg synes vi utfyller hverandre på en god måte, sier hun.
Utvidet geografisk
Hildur forteller at 30 utstillere er med, og at 13 av dem er nye.
– Det blir spennende! Vi har utstillere fra Mandal til Kristiansand og har utvidet litt i forhold til tidligere, men vi skal jo bli en større kommune, sier primus motoren med et smil og legger til at det dreier seg om både etablerte kunstnere og kunsthåndverkene.
– Vi legger vekt på mangfoldet, det er vi veldig bevisste på.
Hun tar noen eksempler:
– Bilder, foto, pil, glass, tekstil, strikk og mye smått. Noen artige ting, som origami, det vil si en bretteteknikk i papir, i dette tilfellet lamper, keramikk og redesign av møbler Det er bare å glede seg!
Vinn-vinn
Når Søgnedesign flytter inn i presteboligen i juli, er sommergalleriet en del av de øvrige kulturaktiviteten på Søgne Gamle Prestegård.
– Vi synes Søgnedesign hører hjemme der, jeg tror det er en vinn-vinn effekt, mener Hildur og mimrer litt om starten for snart 20 år siden. Søgnedesign ble til slik mye annet blir til, ved at noen snakker sammen.
De som snakket sammen i 2001 var Birgitte Kleivset, Tomine Kleivset og Hildur selv.
– Vi måtte finne et sted der alle de kreative folkene i Søgne kunne få vist seg fram. De første tre årene holdt vi til i lokaler på Tangvall, huset der Eli Dahl eftf. hadde sin butikk, men etter hvert ble det flytting til Søgne Gamle Prestegård, forteller Hildur.
Siden har både søgneboere, interesserte utenfor bygda, og ikke minst mange turstier funnet veien til det idylliske tunet der kulturopplevelser og aktiviteter for hele familien skaper minner, som tas med og blir en del av sommer- og ferieopplevelsen.
Første gang
Anne Randi Herland, bosatt i Kristiansand, er med på Søgnedesign for første gang. Hun har atelier på Myren gård, sammen med fire andre kunstnere, blant dem grafiker Tove Krogh.
– Jeg er glad i farger, gamle bygninger og bymiljø, hav og fjell. Jeg prøver å ikke la bildene bli så fotografiske, noe som er utfordrende, men jeg ønsker å rive meg litt løs fra virkeligheten. Fargesammensetninger er viktig for meg, at bildene er gode å se på, og at det er en spenning i bildet, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildene.
Skipskister
Jørn Fjeld Pettersen har vært med to ganger før, med sine skipskister i tre, der det i noen av dem er plass til en flaske med noe godt i, samt tilhørende glass. Fjeld Pettersens bakgrunn er skipsbygging, der han har deltatt som frivillig hjelper på Bredalsholmen. Kistene er laget av kapp fra båtbyggerne, og dermed blir biter av eik og andre tresorter utnyttet maksimalt. Han hjelper også båtbyggerne med maling og snekring. Om Søgnedesign sier han:
– Et flott mulighet for ”vanlige mennesker” som holder på med noe. Vi kan bli sett og få vist fram det vi gjør, og omtalen vi får gjennom Søgnedesign er verdifull.
Gøy å bli spurt
Anne Randi Herland mener Søgnedesign har høy status blant mange kunstnere.
– For meg var det veldig gøy å bli spurt, jeg ble kjempeglad da jeg fikk invitasjon til å bli med, sier hun.
I disse dager er åpning like rundt hjørnet, nærmere bestemt 30. juni, og Hildur trekker i trådene, slik hun har gjort i snart 20 år.
Og som alltid blir det jordbær og sprudlende drikk i Eplehagen.
– Vi gleder oss, smiler Hildur Nereng Ernst og hennes gode hjelpere.