Om bare noen få dager blir boken «Søgnes historie fra 1605 og fram til 2020 lansert. Dette er boken «hele Søgne» har sluttet opp om og det er mange som ser frem til at den første av i alt to bøker som forteller Søgne historie, nå er klar.
Av Ivar Eidsaa
– Det engasjementet som lag og foreninger har lagt for dagen for at boken kunne bli noe av, skal man lete lenger etter, oppsummerer Oddbjørn Eikestøl og Torvald Hellum
I Søgne var det mange som var opptatt av å samle og ta vare på folkeminne og historiske begivenheter fra Søgne. Laurits Repstad og Thomas Aarstøl som jobbet frem «Søgneboka» på 1950-tallet, Hans Try med sitt arbeid på 70-tallet, og Peter Lundes arbeid for å samle folkeminne, eventyr og målføre fra Søgne.
Historiske tradisjoner
For det er tradisjon for å ta vare på historien i Søgne, fra både de store, lange linjene, til de små dagligdagse hendelsene. Så da Eikestøl og Hellum etter flere års arbeid, endelig i 2017 fikk gjennomslag for ideen om å få laget en historiebok om Søgne, løsnet det skikkelig.
Det gamle kommunestyret bevilget to millioner kroner, Søgne og Greipstad Sparebank gav også, men ikke minst var det imponerende hva lag og foreninger bidrog med.
Bidrog med 570.000 kroner
– Lag og foreninger stilte opp med 570.000 kroner totalt. Det ble gjennomført en kronerulling som gav 26.000 kroner, og ikke minst Mållaget har bidradd betydelig med et sekssifret beløp. Dette var boken «alle» ville ha, og da finansieringen var i orden, kunne vi gå i gang, minnes Torvald Hellum.
En styringsgruppe ble etablert, en plan ble laget, en referansegruppe, en redaksjonskomite og en egen fotokomite så også dagens lys. Trond Bjerkås og Frans-Arne Stylegar ble hyret inn som skribenter for hver sin bok, begge erfarne historikere. Det er boken som Trond Bjerkås har ført i pennen som blir lansert nå, boken til Stylegard blir lansert neste år. Det er Mediegruppa som er en del av Søgne historielag som er forlegger for bøkene.
Rikt og variert utvalg av lag og foreninger
Mye arbeid og en lang rekke møter er blitt gjennomført, og samarbeidet mellom gruppene som har vært i sving, beskriver Eikestøl og Hellum som «meget godt».
– Nå er Søgnes historie blitt dokumentert, og et trekk som utkrystalliserer seg, er det rike og varierte utvalget av lag og foreninger i Søgne, det gjør at Søgne har hatt et rikt kulturliv, fremholder Oddbjørn Eikestøl.
– Vi har hatt som målsetting at cirka 20 prosent av innholdet skal være bilder og illustrasjoner. Vi har engasjert de anerkjente illustratørene Egil Torinn Næsheim, Tom Hegdal Lønes og Glenn Tommy Torkildsen, og vi berømmer dem for arbeidet de har gjort, sier Hellum.
Boken er innholdsrik, og forteller om utviklingen fra da Søgnes innbyggertall talte 2.000 på 1800-tallet, til 3.000 på begynnelsen av 70-tallet. Etter den tid har innbyggertallet formelig eksplodert og det er i dag cirka 12.000 som bor i Søgne. I tillegg har utviklingen innen idrett, kultur og ikke minst næringsliv vært enorm.
Alt dette og mer til kan man lese om i boken som lanseres i kultursalen på Søgne gamle prestegård 17. november.