Søgne har en rik og mangfoldig historie. Årboken 2020 fra Søgne historielag forteller i ulike kapitler hvor rik denne er. Det er blitt gjort på en nyansert og faglig kvalitativ måte slik at vi som lever i Søgne anno 2020 bedre kan forstå hvorfor Søgne fremstår slik bygda gjør det.
Av Ivar Eidsaa
– Det har vært en rik og givende prosess, sier Terje Seilskjær som har redigert boken, og som i redaksjonskomiteen har hatt med seg Enny-Karin Vindheim, Torbjørn Trysnes, Pål Repstad og Thorunn Lunde. Boken består av i alt 13 kapitler og en del med navn og presentasjon av de mange som på ulikt vis har bidradd med informasjon og innspill.
Handler om tilhørighet
– Det å lære noe mer om plassen hvor vi bor, handler i bunn og grunn om tilhørighet. Ved å skildre ulike side av Søgnes historie, er kapitelene med på å ære våre forfedre, hva de har gjort, hva de har bidradd med og om livet de har levd, sier Seilskjær.
Det er i år 75 år siden 2. verdenskrig sluttet, noe selvsagt årboken også vektlegger. Thea Eriksen har skrevet et tankevekkende og informativt kapitel som hun har kalt «Krigsseilerne fra Søgne». For hvem var de, disse menn og kvinner som ofret liv og egen helse for å sikre forsyninger av våpen, olje, og andre innsatsmidler som de allierte i Europa trengte for å kunne yte en krigsinnsats som gjorde at Hitlers naziregime til slutt ble beseiret?
Frontkjemperne
Eriksen har klart å fortelle den overordnede historien om hva de opplevde i løpet av krigen. Hun har klart å dokumentere at 63 personer som seilte til sjøs under krigen. Seks av disse mistet livet, fem ble satt i fangenskap og 17 opplevde å bli angrepet av fienden.
Torbjørn Ansgar Trysnes har i sitt kapitel tatt for seg frontkjemperne fra Søgne. Hvem var de, disse menn som meldte seg til tjeneste for nazi-Tyskland og som hovedsakelig sloss for nazistene på Østfronten? Beveggrunnen var ofte at de ville gjøre det de kunne for å bekjempe kommunismen, og kommunistenes uttalte mål om verdensherredømme.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bygdemuseet
I år er det også blitt behørig markert at Søgne bygdemuseum er blitt flyttet fra Lunde til Søgne gamle prestegård. Historien om våningshuset som i sin tid stod på Leire, er blitt fortalt på en flott og svært informativ måte av Arild Røsstad.
Torbjørn Ansgar Trysnes har også skrevet et kapitel som nok vil interessere svært mange. «Søgne-folk i USA – hvordan gikk det med dem», har han kalt dette kapitelet.
Bjarne Tresnes Sørensen har skrevet en godt kapitel om «Loser og losing i Søgne gjennom tidene», en god oppsummering av losvesenet i kystbygda Søgne hvor så mange hadde sitt liv og virke knyttet til aktiviteten til sjøs.
Gir seg
Terje Seilskjær berømmer arbeidet i redaksjonskomiteen.
– Det har vært en glede og en ære å arbeide sammen med denne gjengen. Det er blitt gjort en stor innsats i å samle inn informasjonen og presentere denne på en fin måte. Faktisk er det blitt gjort et så omfattende arbeid at vi faktisk ikke har hatt mulighet til å få med alt. Så det ligger mye godt stoff på vent til årboken for 2021, sier Seilskjær.
– Søgnes historie er rik, og det er mye som enda ikke er blitt fortalt, så det kommer mye spennende i årene som ligger forut, legger han til.
– Det er viktig å kjenne sin historie, å lære av den slik at vi kan bruke den i møte med dagen i dag og de utfordringene som vi møter nå og i årene fremover, sier Seilskjær.
Som nå velger å takke av som leder av komiteen.
– Det er på tide å overlate stafettpinnen videre, sier han.
Årboken kan kjøpes i bokhandelen og i nærbutikkene i Søgne.