Takket være en solid og svært langvarig dugnadsinnsats fremstår Songvår gamle fyr i dag som en sjelden perle. Med små midler og et imponerende pågangsmot har fyrvennene klart å omgjøre den gamle fyrstasjonen fra en falleferdig og slitt fyrstasjon, til en destinasjon som passer som hånd i hanske for dagsbesøk, overnatting, møter og samlinger.
Av Ivar Eidsaa
Se også stort bildegalleri mot slutten av artikkelen.
Helt siden 1887 har det vært liv og virke ute på Songvår. 1887 var året da det første fyret ble bygget. Den 1. november 1888 ble fyrlykten tent første gangen. Siden har fyret vært til stor hjelp for sjøfarende fra både fjern og nær.
Mange forlis
For behovet for et fyr var stort. Det hadde i tiårene forut vært mange skipsforlis i området, og den direkte foranledningen til at fyret ble bygget, var forliset av hvalfangerskuta «Vardøhus» som i 1887 gikk ned vest for Songvår med 46 personer om bord.
Fyret ble drevet på en god måte i alle år, med egen fyrvokter som bodde der ute med sin familie. En egen assistentbolig ble etter hvert også reist. I 1950 ble det bygget nytt fyrhus, og tåkesignal kom på plass. Men den 3. desember 1987 ble fyret automatisert, og det var ikke lenger behov for fast bemanning på fyret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ny fyrlykt i 2004
I 2004 kom det på plass en ny fyrlykt, og den gamle som ble satt i drift da fyret var nytt i 1888 ble tatt ut av bruk.
Og der stod fyret, og skinte, for seg selv. Lokale brukte Hellersøya hvor fyret står, til rekreasjon. Men aktiviteten var ikke så stor. Forfallet satte inn. Flere mente det ikke var Songvår verdig. Svein Eikeland etablerte en venneforening for å bremse forfallet. Han fikk med seg flere i en gjeng likesinnede. De så etter hvert at behovet for økt vedlikehold var stort og omfattende. Songvaar Fyrs Venner ble etablert. Flere kom med. Restaureringen ble løftet ytterligere noen hakk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et imponerende arbeid
Det er et imponerende arbeid som venneforeningen har gjennomført. I tillegg til den nye fyrlykten som står ytterst ute mot vannkanten, og ruinene av det gamle fyrhuset fra 1888, består Songvår i dag av seks bygninger: «Sjøbua», «Hovedhuset», «Fjøset», «Oljebua», en utedo og fyrhuset som var i bruk fra 1950-2004.
I 2013 tok Geir Smebøle over som leder av venneforeningen, og restaureringsarbeidet er med årene blitt løftet enda noen hakk.
Høy standard
Standarden er høy. I flere av bygningene er det godt med sengeplasser, 25i alt. I «Oljebua» er det blitt installert kokeplater og 12 v strøm, og med sengeplass til fem personer.
I «Fjøset» er det også kommet på plass gode kjøkkenfasiliteter. Her er det sengeplass til enda flere, og i stua er det blitt riktig så koselig, med nytt gulvbelegg og nymalte vegger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I huset hvor den gamle fyrlykten står, er det blitt gjort svært mye. Nytt kjøkken, vegger og tak er pusset opp. I den store salen er det kapasitet til 30 gjester rundt bordene. Sengeplassene er fine og innbydende, toalettfasilitetene likeså. Varmtvann finnes i alle bygningene hvor man kan overnatte og spise.
Avtale med Kystverket
Songvaar Fyrs Venner har en avtale med Kystverket om drift og vedlikehold av plassen. For dette må foreningen gjøre vedlikeholdsarbeider for minimum 100 000 kroner hvert år. Til sammen er det lagt ned arbeider for ca 1,5 millioner kroner bare den siste tiårsperiode, forstår man at det er behov for penger. Prosjektmidler skaffes til veie gjennom søknader til ulike gavegivere. Søgne og Greipstad Sparebank har vært en viktig bidragsyter gjennom sitt gavefond. Også kreftene og pågangsmotet rekker svært langt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mellom fem og seks millioner i egeninnsats
Når Geir Smebøle får spørsmål om hvor mye egeninnsats som venneforeningens medlemmer har lagt ned, må vi spørre opp igjen rett og slett fordi vi trodde vi hørte feil. Men neida: «mellom fem og seks millioner kroner» i egeninnsats er det Smebøle og hans «venner» har lagt ned i egeninnsats og dugnad gjennom årens løp! Pengene brukes på vedlikehold og oppgraderinger. Penger til driften må venneforeningen skaffe til veie ved gunader på land og utleie.
Men ikke noe til selve driften.
Utleie
Ute skinner solen. Det er så det formelig glitrer av gull i sjøen utforbi. Måkeskrik og sauebrek høres i det fjerne. Vinden er moderat. Det er godt å være på Songvår fyr, noe flere får oppleve hvert eneste år.
Det er mulig å leie Songvår, til overnatting, for turister og fastboende, for private og bedrifter. Foreninger og skoleklasser, lag eller enkeltpersoner kan leie en eller av flere av bygningene for overnatting. I alt er det sengeplass til 25 personer på Songvår, og alle er velkomne til et dagsbesøk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det vi får inn i leie er en av våre viktigste inntektskilder, sier Geir Smebøle.
– Jeg har en drøm
I tillegg får Songvaar Fyrs Venner inn en slump i medlemskontingent, og gjennom en dugnadsinnsats blant annet på Søgne gamle prestegård, med å forestå vakthold og salg av mat og drikke når det inviteres til konsert i Amfiet på Prestegården. Dette er penger som venneforeningen bruker til driften.
– Vi har en drøm, sier Geir Smebøle.
– At det offentlige kunne komme Songvår og de andre rundt 100 fyrstasjonene som driftes på samme måte, mer i møte. Hvis hver av stasjonene kunne fått 50.000 kroner i årlig driftsstøtte, til sammen fem millioner kroner i året, ville vi vært der vi skulle være. Da kunne alt som vi hadde behov for å ruste/pusse opp, eller bytte ut med nytt, vært finansiert.
– Da kunne også alle kreftene vært brukt til å drifte og vedlikeholde fyrstasjonen på en best mulig måte, sier Geir Smebøle.