SØGNE: Cirka 60 personer deltok på onsdagens tur til Helleviga, der markeringen av Verdensdagen for psykisk helse fant sted.
Av Klara Turid Fidje
I år er det syvende gang at turgruppa, ruslegruppa og tuslegruppa i Søgne, med «turgeneral» Reidun Johansen i spissen, samarbeider med Søgne Frivilligsentral om å markere Verdensdagen for psykisk helse.
– Vi samarbeider alltid med Reidun i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, bekrefter daglig leder av Søgne Frivilligsentral, Heidi Johansen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi vet at det med fysisk aktivitet gjør godt for alles fysiske og psykiske helse, påpeker hun. I disse tider, der korona pandemien har påvirket vår hverdag, er det positivt at folk kommer seg ut og deltar på denne form for aktivitet, som inkluderer både trim, sosialt fellesskap og mulighet for å bli kjent med andre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Verdensdagen for psykisk helse
Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse, som markeres den 10. oktober.
Siden 1992 har Verdensdagen bidratt til økt åpenhet om psykisk helse. Dagen er en offisiell FN-dag. I Norge markeres dagen to uker før og etter den 10. oktober. Tema for 2020 er Spør mer!
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Alle har behov for å bli sett
Appellen,utarbeidet av Øystein Sangesland, og fremført av Reidun Johansen, lyder slik:
– Alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en følelse av å høre til og være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse.
Å gå tur sammen er en fin mulighet for å bidra til meningen med Verdensdagen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det å vise interesse for et annet menneske er å gi oppmerksomhet og kan ha en positiv effekt på det mennesket. På jobben, i nabolaget, på spasertur, mellom venner, familie eller til og med tilfeldige man møter.
De fleste av oss setter pris på å bli spurt om hvem vi er, hvordan vi har det, og hva vi liker å drive med. Noen ganger trenger og ønsker vi mer oppmerksomhet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ved å vise interesse og vennlig nysgjerrighet overfor andre vil du bidra til at personen blir sett. Du kan også oppdage nye sider ved deg selv ved å spørre og lytte. Derfor: Vær oppmerksom. Vis interesse. Spør mer.
Vektlegger det sosiale
Det sosiale, det å bruke tid på å være sammen, og lytte til hverandre, er viktig i forhold til psykisk helse. Derfor er matpausen med servering av kaffe, baguette og kringle vel så viktig som selve turen.
– Altså; Vi er ei turgruppe. Dere kan reise dere, siere Reidun Johansen da turdeltagerne nøler litt med å forsyne seg av matfatet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Her skal vi spise til det er tomt. Ta til vi skjems, og litt etterpå tar vi litt mer, oppfordrer hun.
Mens glade turdeltakere koser seg med mat, kaffe og hyggelig samvær, spør hun om der er enighet om at markeringen av Verdensdagen for psykisk helse skal fortsette. Spørsmålet besvares med energiske klappsalver, dette er noe de alle vil.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Helsegevinst
– Det å mosjonere er noe av det beste man kan gjøre for helsa si, minner Erling Askildsen fra Søgne turgruppe de tilstedeværende om. Selv om det er et betydelig overforbruk av medikamenter blant eldre i Norge, er det fullt mulig å trene bort pillene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Fysisk aktivitet er like effektivt som medisiner mot angst og depresjon, og du slipper unødvendige bivirkninger, påpeker Askildsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Psykevettreglene
- Bær ikke på tunge tanker alene.
- Søk hjelp i tide, det er ingen skam å be om hjelp.
- Spar på fine opplevelser, de er gode å ha med seg i «ryggsekken».
- Vær rustet mot tunge perioder, snakk om det før det blir for vanskelig.
- Tenk på det du får til i stedet for det du ikke får gjort.
- Vær aktiv, regelmessig fysisk aktivitet er bra for din psykiske helse.
- Forsøk å gjør noe hyggelig hver dag, enten for deg selv eller for andre.