Søgnes befolkning inviteres nå til å ta turen innom Tangvall bibliotek og skrive ned «Hva gjør pandemien med deg? Hvordan vil du beskrive din sorg, smerte, frustrasjon eller nederlag? Hva gir håp når livet er tøft?». Det som kommer inn skal munne ut i en større performance i Søgne hovedkirke under Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.
Av Ivar Eidsaa
– Håpet vårt med dette er at innbyggerne i Søgne kan sette sin stemme til den tiden vi lever i. Vi lever i en historisk tid som har vært krevende på mange måter. Dette er også en tid hvor mennesker finner sine indre krefter og styrke, og hvor vi kjenner at fellesskap betyr ekstra mye, forklarer diakon Lene Nilsen Berge i Søgne menighet.
«Stemmer fra Søgne»
– Vi kaller dette «Stemmer fra Søgne», med «Stemmer av håp» og «Stemmer av smerte» som to overskrifter på det hele, legger hun til.
– Alle som ønsker det inviterer til å skrive ned sine tanker og synspunkter på post-it-lapper og heng dem opp på veggen vi har satt opp for anledningen på Tangvall bibliotek, forteller organist Roar Borøy i Søgne menighet.
– Det hele skal munne ut i en større performance, hvor flere kunstnere, artister, elever og bidragsytere skal bruke det som innbyggerne skriver ned som inspirasjon til dans, sanger, bilder, skulpturer, eller hva det måtte være, sier Lene Nilsen Berge.
– Det hele gjøres i nært samarbeid med Prestegårdsmalerne, Søgne kontaktsenter, Tangvall bibliotek, Knuden kulturskole, Søgne Danseklubb, Verdensdagen for psykisk helse og Søgne menighet, sier Borøy.
Mange søker fellesskap
– Dere er i kontakt med mange mennesker, hva sier de om de utfordringene de har møtt på under pandemien?
– Noen gir uttrykk for at dette har blitt en tid hvor livet har fått roet seg litt, at det er et annet tempo over livet nå, og at det har vært godt for familielivet og livet generelt. Men det er også mange som opplever mye ensomhet, mye alenetid, mye tid til egne tanker, sier Nilsen Berge.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Søker til familien
– En utfordring for mange har vært de stadige endringene som følger av smittevernstiltakene hvor reglene endres, og hvor du kanskje har planlagt noe som ikke blir noe av likevel. Å være i en situasjon med store endringer både på jobb og i privatlivet, er krevende for flere. Mange er også lei og slitne, og at det er tungt å leve.
– Under denne pandemien er det mange som har sagt de har søkt mer til egen familie i større grad enn før. Fordi så mange relasjoner er blitt satt på vent, har man søkt fellesskapet man ønsker og trenger sammen med egen familie, utdyper hun.
Roar Borøy forteller at alle som er blitt spurt om å være på dette tiltaket, har uttrykt stor vilje til å bidra. De mange hundre danserne i Søgne danseklubb er allerede i gang.
– Så er det andre som ønsker å skrive nye låter basert på det som skrives ned. Og er det noen der ute som kjenner at de ønsker å bidra, er man hjertelig velkommen til det, sier Borøy.
I tillegg til å skrive en lapp og henge på tavlen på biblioteket, kan man også legge lapper i den låste postkassen for mer anonymt. Man kan også sende bidrag til post.sogne.menighet@kristiansand.kommune.no.
Og vil noen ta kontakt med Nilsen Berge eller Borøy, er man hjertelig velkommen til det. Lene Nilsen Berge (diakon 477 01 694) og Roar Borøy (musiker 414 17 940).
– I april vil vi samle sammen alle ordene og levere dem til kunstnere som vil bruke dem som inspirasjon til å skrive tekster, danser og kunstverk.