Etter den store 50-årsflommen i Sygna satt både Søgne og Songdalen kommune igjen med store ødeleggelser. Normal vannføring i elven er cirka tre kubikk per sekund, men under flommen var vannmassene på det meste hele 165 kubikk.
Av Anja Walker Brunvatne
Store skader
Flommen førte til mange store skader på private eiendommer, men også kommunalt har flommen ført til problemer. På Spjotneset har elva gravd seg helt inn under lagerbygningen og gravd bort sand og stein fra grunnen.
– Jeg ringte jeg til kommunen, for sånn som det er nå, kan hele lagerbygningen på Spjotneset rase ut i elva dersom det kommer en ny flom. Det har allerede rast ut masse i elveskråningen, forteller leder i Søgne og Songdalen Elveeierlag, Espen Halvorsen.
Brygge forsvant
I juni i år ble det satt opp en brygge i Nodehølen som er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Under 5-årsflommen i september stod hele bryggen under vann, men kom fra det uten store skader. Når elva nå var oppe i 165 kubikk med vann, forsvant rett og slett hele bryggen.
– Den ble lagd for å tåle en middels flom på 80 kubikk, og den testen bestod den i september. Men den var ikke laget for å tåle en 50-årsflom, og det snakket vi om da den ble bygd. Forrige 50-årsflom var i 1976, så derfor regnet vi med at den skulle få stå noen år. Det var jo litt dumt at dette skjedde bare tre måneder etter den ble bygd. Det var skikkelig uflaks, sier Halvorsen.
– Men nå har vi lært, og den skal bygges opp igjen. Den har blitt brukt utrolig mye, og det har vært stor trafikk der hver dag. Brygga må opp, sier Halvorsen og legger til at fundamentet står igjen. Fredag skal han på møte med kommunen og diskutere hvordan de skal gå fram videre.
– Vi skal ta en vurdering sammen med kommunen om hvordan vi skal bygge den. Det er cirka to prosent sjanse for en så stor flom hvert år, så det er noe vi tar med inn i vurderingen, sier han.
Elva er forandret
I tillegg til materielle ødeleggelser, har naturen også gått igjennom en stor forandring.
– Elva har generelt flyttet mye på seg. Steder der man før kunne vade over elva i grunt vann, er det nå store kulper. Et sted på Nodeland er elva snudd helt på hodet. Den har flyttet en strand helt over på andre siden, sier han og forteller at det flere steder er store skader på trær, og mange trær som flyter i elva.
– I flomelver er det slik naturen er. Elver kan flytte på seg, og hvis man ser positivt på det, så er det nå en del nye, spennende fiskeplasser og nye gyteplasser, sier han.