– Det blir spennende å skulle se hvor mange flere som omfattes av de tilbudene som menigheten vi støtter har fått etablert. Det var en spent og forventningsfull gjeng fra Søgne misjonskirke som nylig kunne sette seg på flyet med India som destinasjon for å besøke skolen og helsestasjonen som menigheten her hjemme har støttet i en årrekke.
Av Ivar Eidsaa
I flere år har Søgne misjonskirke drevet et utstrakt arbeid i den indiske byen Jammu for å bidra til at familier som lever i slummen blir løftet ut av fattigdom. Takket være mange bidragsytere i Norge er tilbudet blitt kraftig utvidet. Skolen er blitt utvidet og ny helsestasjon er kommet på plass, og mer kommer.
I starten av høstferien reiste 11 ungdommer og fem voksne til India for å besøke slumskolen og helsestasjonen som Søgne misjonsmenighet har støttet i noen år.
– De kan lære oss mye
– Vi har fylt koffertene med rent, helt og varmt barnetøy. Nå som vinteren står for døren, faller temperaturen både på dagtid og ikke minst på nattestid, så varmt tøy kommer godt, med, sier Oddvin Larsen.
– Det er fint å kunne bidra. Jeg har gledet meg til turen, sier Reinert Solhøi.
– Vi har mye å lære av dem. Selv om mange lever i fattigdom, har de en livsglede som noen og enhver kan lære av. De er happy med det lille de har, og ikke minst, så deler de av det de har, sier Solhøi.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sterke inntrykk
Miriam Aarhus reiser ned til Jammu for andre gang.
– Det var en veldig spesiell opplevelse å komme dit første gang. Å skulle se hvilke forhold de lever under, og gleden de likevel har, var sterkt. De virker å være mer lykkelige og tilfredse enn det vi som kommer fra privilegerte Norge kan være, sier Miriam Aarhus.
Kimen til engasjementet og arbeidet ble sådd da Oddvin Larsen, nå pastor i Søgne misjonskirke, var med på teamtur til Jammu i India, hvor teamet besøkte en lokal menighet.
– Kontakten vi fikk med menigheten vi besøkte, traff veldig. Menigheten hadde lyst til å gjøre et arbeid for dem som bodde i slummen, for mennesker som levde under svært kummerlige forhold. Det gjorde et uutslettelig inntrykk. Menigheten hadde lite midler og muligheter selv, men ønsket om å gi barna skolegang og et helsetilbud, var like sterkt. Vi ble spurt om vi ville være med og starte opp et arbeid i slummen, forklarer Oddvin Larsen.
Startet i et uthus
Arbeidet startet i sin tid i et lite uthus. Etter hvert fikk menigheten mulighet til å kjøpe en tomt i samme område. Ny skole med større kapasitet og bedre fasciliteter ble bygget, og da alt stod ferdig, fikk 300 barn muligheten til å gå på skole.
Arbeidet har vakt oppsikt. Reportasjene i indiske media har vært mange om arbeidet som blir drevet i Jammu. I samarbeid med myndighetene tok skolen initiativ til at det ble boret etter vann, en stor forbedring for de 15.000 som bor i slummen i Jammu.
Ringvirkningene er store. Foreldre har sett hva det fører til. I stedet for å bli sendt ut på gaten for å tigge, får barna en utdannelse som igjen gir dem en jobb med en inntekt familien kan leve av.
Artikkelen fortsetter under bildet.
500 elever
Noe av utfordringen for skolen har tidligere vært at de ikke har hatt økonomi for å tilby en fullverdig grunnskoleutdannelse med eksamensrett. Derfor gikk Søgne misjonsmenighet i gang med en innsamlingsaksjon her hjemme. Det medførte at skolen kunne bygge de nødvendige spesialrommene som skulle til for å tilfredsstille myndighetenes krav til en skole med eksamensrett. Det gjør at skolen nå har rundt 500 elever.
– Skolen har kunnet gi en utdannelse til stadig flere, og dekker nå hele grunnskoleløpet, fremholder Oddvin Larsen.
Han sier det gjør et sterkt inntrykk å komme til senteret i Jammu.
Helsestasjonen utvider
– Det som er så sterkt, er å ha med unge mennesker som har levd med norsk velstand, hvor de nøden. De får perspektiv på livet, og blir takknemlige for det de selv har her hjemme. Det å skulle se lokalbefolkningens verdier som kan være annerledes enn våre. De har mer tid, de lever ikke så travelt og stresset. De har en glede i livet selv om de er fattige. Lykken er ikke nødvendigvis materiell lykke og luksus.
I coronatiden har Søgne menighet også samlet inn midler til utdeling av mat til mange beboere.
Også helsestasjonen som skal gi et tilbud til barna som går på skolen og deres familier, og etter hvert også beboerne i slumområdet, er nå oppe og går.
– Helsestasjonen er nå ferdig utbygd, og tilbudet har vært svært etterlengtet og blir en enda bedre ressurs for elevene, deres foreldre og for slumbeboerne generelt, sier Sigtor Kjetså.