Kulturskolens linje for visuell kunst har siden november i fjor laget trollfigurer i alle varianter. Det er blitt til en utstilling, som kan betraktes i biblioteket på Tangvall fram til 8. mai.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
En kork er blitt lampe, perler er blitt til epler, og en sokk er gjort om til vikingtrollets trøye
Det er bare fantasien som har satt begrensninger når elevene har formet sine trollfigurer og satt dem inn i et miljø. Resultatet er blitt en fargerik utstilling.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Korona
– Ideen kom fra et par lærere i Kristiansand. De hadde lært å lage troll på et kurs og presenterte det for lærerne på Kulturskolen. Vi syntes det var veldig gøy og tok det videre til elevene, forteller kunstner og lærer Tove Krogh.
Hun opplyser at elevene er på Kulturskolen halvannen time én gang i uken, selv om koronasituasjonen har satt sine begrensninger.
– Tiden vi har hatt til rådighet er brukt på dette prosjektet, sier Krogh.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mange muligheter
Tolvåringene Vilde Kvamme og Linnea Jortveit er blant de tolv elevene fra ni til 16 år som har fått utfolde sine kreative evner gjennom prosjektet. De er enige om at arbeidet med trollfigurer har vært kjempegøy. Det samme mener Patrik Kittelsaa Handeland (15). For han er tegning en hobby han har hatt lenge, men sier at han hadde lyst til å lære nye uttrykksformer.
– Jeg liker også å tegne og forme ting med hendene, forteller Vilde.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tove Krogh opplever at prosjektet har vært lærerikt og morsomt, både for lærere og elever.
– Troll trigger oppfinnsomheten, og det er ikke bare god smak som betyr noe. Troll kan være både vakre, rufsete, på tvers og på hodet. Det gir så mange muligheter, mener kunstneren, som har altså inspirert sine elever til å lage figurer i alle varianter.
Festkledde damer
For å få materialer til prosjektet har elevene tatt med seg ting hjemmefra, gjerne utslitte klær og ting som like gjerne kunne vært kastet. Nå er mye av dette omgjort til rekvisitter for å lage et miljø rundt trollfigurene.
Tove forteller at selve trollene er laget av keramikk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hodene ble formet, så brent i keramikkovn og videre farget og brent en gang til. Så ble en aluminiumstråd brukt for å lage et skjelett, forklarer hun.
”Kjøtt på beina” er lagt på ved hjelp av en type selvklebende bandasje, før figurene ble kledd opp i festklær, vikingklær, fangedrakt eller i arbeidsklær.
– Jeg tenkte at mitt troll ikke skulle være så skummelt, sier Vilde om sin festkledde dame, iført kjole med perlebelte, perlebånd og sløyfe i håret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Mitt ble litt skumlere enn jeg først hadde tenkt, smiler Linnea, men sier at hun ble ganske fornøyd da trollet var ferdig, kanskje litt nifst i uttrykket, men med armene utstrakt, klar til omfavnelse.
– Det morsomme er at alle ble mer og mer ivrige etter hvert som de så hvor fint det faktisk ble, sier lærer Tove, som er meget godt fornøyd med sine elever.
Kristiansand kulturskole har avdelinger i Vågsbygd, Kvadraturen og Søgne, og små trollavdelinger er satt opp flere steder, blant annet på Sørlandets kunstmuseum.