Han står i stormen mot nettroll, har laget kunstsatire og ytrer seg stadig i avisspaltene om saker han er opptatt av. Da Tronn Hansen (44) en kort periode var en del av facebook-plattformen ”Sørlandsnyhetene”, fikk han innblikk i hva falske nyheter kan føre til.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
– Jeg forlot kanalen etter tre uker, forteller Tronn Hansen, som siden den gang har brukt mye tid og krefter på å bekjempe løgn, konspirasjoner og hets fra anonyme skribenter i Sørlandsnyhetene. Om sin rolle i den kontroversielle kanalen, med oppstart i 2017, sier han:
– Jeg ble invitert med som redaktør av Einar Øgrey Brandsdal. Han beskrev overfor meg at han ville starte en ny avis som skulle bli en konkurrent til Fædrelandsvennen.
Skribentene forsvant
For Hansen ga de tre ukene som ”redaktør” for Sørlandsnyhetene et innblikk i skitne metoder, og ikke minst en skremmende vilje til å fabrikkere stoff uten rot i virkeligheten. Krav til dokumentasjon eller vær-varsom-plakat gjaldt ikke, ei heller krav om å signere artikler som ble publisert.
– Jeg trodde jeg var med på et positivt prosjekt fordi byen trengte en ny avis og et større mediemangfold. Jeg visste jo også at Einar hadde økonomisk pondus til å finansiere et seriøst prosjekt, sier Hansen.
I disse ukene skrev han selv nesten alt som ble publisert. Kanskje fordi de andre skribentene, kun presentert gjennom en chattekanal på facebook, forsvant som dugg for sol da det ble snakk om å signere innlegg.
– Jeg signerte alt. I tillegg hadde jeg som standard å følge normal presseetikk, understreker Hansen, som opplevde et økende press på å skrive usannheter. Dette var mens temaet Kunstsilo var brennhett og etter Hansens mening noe av grunnlaget for å opprette en kanal for å motarbeide prosjektet.
– Jeg opplevde at det kun skulle fokuseres på kunstsilo, mens jeg argumenterte med at dette ikke er seriøst om man skal drive med avis.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Våpen
En spesiell episode skulle ble den endelige slutten på samarbeidet med netthandelgründeren. Det var da Tronn Hansen hadde sjekket aksjeporteføljen til Nikolai Tangen for å belyse hvilke selskaper han investerte i. Finansmannen, i dag sjef for det norske oljefondet, er selve opphavet til Kunstsilo etter at han donerte store deler av sin kunstsamling til Kristiansand gjennom AKO Kunststiftelse.
– I aksjeverdenen er det ofte sånn at en investorgruppe kan eie et fond, som igjen eier et annet fond. Går man nedover i eierskapene, finner man av og til noe som kan synes uetisk, litt avhengig av eget ståsted, forklarer Hansen.
– Tilfellet her var et Tangenselskap som eide et fond med eierskap i en amerikansk sportsvåpenprodusent, her under luftpistoler og ting man skyter på blink med, fortsetter han.
Imidlertid fant Hansen ut at dette investorselskapet hadde tatt til orde for at firmaet skulle fronte en kampanje for strengere våpenlovgivning i USA. Det ble dermed ikke all verdens å angripe Tangen for, men her var Brandsdal uenig, i følge Hansen.
–Han forlangte at tittel på artikkelen skulle lyde ”Tangen tjener på våpen”.
Tronn Hansen rister på hodet.
– Helt på viddene fra det saken handlet om, og hva som var sannheten. Å forvrenge noe på den måten ble helt umulig å være med på.
Da Hansen trakk seg ut, forlangte han å få fjernet sitt navn i alt som hadde med Sørlandsnyhetene å gjøre.
Suksess uansett
Tronn Hansen sitter i barndomshjemmet sitt på Langenes i Søgne, omgitt av fotoutstyr i alle varianter. Det er foto som er både hobby og til dels yrke, og i det siste har han fått mye oppmerksomhet for bildene sine av kjente fjes i Kristiansand. Bilder som bunner i et stort engasjement for å bidra til å belyse det han kaller mørke krefter i samfunnet.
– Men at det skulle bli så mye oppmerksomhet hadde jeg aldri sett for meg, sier han om verkene ”Nattverden” og senere ”Begge sider”. Begge bildene ble først hengt opp anonymt ved kunstsiloen.
Etter en periode med spekulasjoner i media om hvem som stod bak, valgte han likevel å stå fram. Det har vist seg å virvle opp mye av det som skjedde i perioden før kommunevalget i 2019. Mange som er blitt utsatt for hets og sjikane har nå fortalt sine historier.
For Tronn Hansen ligger samfunnsengasjementet i bunnen for både skriving og nå kunstfoto.
– Jeg har innsett at min posisjon i Sørlandsnyhetene, etter å ha vært på innsiden og gått ut, ga meg en unik mulighet til å dokumentere hvem som stod bak. Den kjennskapen gjorde det naturlig å ta en rolle. Samtidig kjente jeg på en samvittighet etter valget, at jeg hadde vært med på å skape det som ble en propagandakanal.
Han legger til at Sørlandsnyhetene klarte seg utmerket uten han som redaktør.
– Einar Øgrey Brandsdals kunnskap om internett, og hvordan genere oppmerksomhet er såpass enorm at han ville fått suksess uansett hvem han brukte.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Overrasket
– Det med bildene er en morsom sak egentlig, siden anonymitet var litt av premisset for hele stuntet, humrer Tronn Hansen.
– Jeg opererte etter de samme prinsippene som Sørlandsnyhetene. Derfor hang jeg opp bildene anonymt, men jeg er rystet over reksjonene til en som Einar Øgrey Brandsdal.
– Han som selv stadig driver med diagnosepåklistring, kaller Nattverden ondskap og søppel. Han ble i harnisk over bildet, og at han er framstilt som Jesus.
For ordens skyld må det nevnes at Tronn Hansen selv er med i dette bildet, framstilt som ingen ringere enn Judas Iskariot.
– For øvrig et navn Brandsdal og gjengen hans har gitt meg, sier han tørt.
– Den verste personen i hele historien om Jesus.
Bildene han laget har også åpnet noen dører, selv om Tronn Hansen aldri tidligere har sett på seg selv som kunstner
– I verket ”Begge sider” er bildet mer nyansert, og underveis ballet det på seg med nye detaljer, forteller samfunnsdebattanten, og nå fotokunstneren, som liker å utforske absurde tankerekker og satire.
– Det har nok ligget latent lenge, og plutselig ble bildene et utløp for noe. Jeg opplever at dette blir en annen type formidling om Sørlandsnyhetene og hetsen som har foregått i Kristiansand de senere årene. Kunsten skapte en reaksjon og nådde et annet publikum enn det som nås gjennom leserinnlegg.
Mobbing i barndommen
Å stadig ytre seg i media, enten som skribent eller kunstfotograf, har uten tvil sin pris. Det er nok av de som bruker tastaturet for å sende ut trusler og hets via kanaler på internett. Tronn Hansen lar seg imidlertid ikke kneble.
– Jeg synes jo det er ubehagelig, men jeg blir ikke redd, med tanke på andre ting jeg har vært med på.
Han kommer inn på tøffe opplevelser i barndommen, om mobbing på Langenes skole.
– En kjip opplevelse, for si det veldig enkelt. Jeg var litt overvektig og bodde avsides i forhold til de andre elevene. Jeg hadde ikke noe nettverk da jeg begynte på skolen og ble først mobbet av de i klassen, videre av eldre søsken som stemte i, minnes Tronn.
– Til slutt følte jeg at ”halve skolen” hadde plukket meg ut.
Daglig kom påminnelser om at han var overvektig, i form av kallenavn som juleskinka, fatboy og andre fedmerelaterte fornærmelser.
– Dette vedvarte utover på ungdomsskolen, men så er jeg en person som ikke ville gi etter, selv om det var noe dritt. På en måten omfavnet jeg outsiderstempelet, sier han.
Basket i Brooklyn
Å starte med basketball ble et vendepunkt, og da Tronn noen år senere reiste alene til USA for å gå på skole, ble han raskt med på basketballaget i Brooklyn. Møtet med et røft miljø var imidlertid ingen søndagsskole.
– Som den eneste hvite på et ellers svart basketballag fikk jeg kjenne på å være minoritet. De andre på laget var røffe i kanten, men hadde et ekstremt talent innenfor sin idrett, forteller Tronn, som bodde sju år i USA.
– Så om jeg var vant til å ha det kjipt på skolen i Søgne, ble det langt tøffere i Brooklyn, sier han og tenker tilbake på hvordan han i starten ble testet av de andre på laget.
– Jeg forstod fort at dersom jeg skulle overleve, måtte jeg være kompromissløs og ikke la meg kødde med. På den måten vokste jeg inn i en rolle.
Senere ble disse erfaringene noe å ta med seg i forhold til trusler på sosiale medier.
– Enkelte situasjoner i basketballsammenheng var mye verre enn noen av opplevelsene de senere årene, fastslår han.
På et tidspunkt valgte Tronn Hansen likevel å anmelde trusler som kom fra en person via meldinger på mobilen.
Forstår frykten
– Jeg ønsker jo at dette skal ta slutt, at vi ikke skal ha vold og problemer. Tanken på å anmelde var først og fremt at dette mennesket ikke skal få lov til å plage folk fordi jeg vet at mange folkevalgte blir skremt og lar seg kneble. Det er et kjempeproblem at høyt utdannet og ofte veldig oppegående mennesker har større sårbarhet i forhold til trusler. De har ikke vært i situasjoner der de er blitt testet på den måten, men levd i en verden basert på kunnskap og fakta, høflighet og respekt, poengterer Tronn Hansen.
– Så kommer de inn i en verden der de blir truet med fysisk juling fordi de har intensjoner om å jobbe for et bedre samfunn. Det er jo ganske sykt.
Prinsippet med å anmelde var for at politiet skulle ta tak grep for å hindre at andre blir plaget.
– Det er ikke alle som tåler det. Og som folkevalgt skal du heller ikke tåle sjikane og trusler.
Når ut til flere
– Hvordan har du selv utviklet deg gjennom disse årene, fra starten på Sørlandsnyhetene, og det som har skjedd siden?
– Det har vært ganske mørkt å se at disse menneskene slipper unna igjen og igjen, innrømmer Tronn Hansen.
– Ta bare en figur som Nils Nilsen. Om han bare hadde klart å forholde seg redelig og gjort en grundig jobb med å grave for å belyse saker, som han påstår at han gjør, da ville han vært en kjempepositiv kraft i byen vår. Problemet er at han ikke er redelig. Han er villig til å produsere propaganda for å ramme folk. Det gjør at jeg ikke kan ha tillit til at han skal ha noen form for makt.
Hansen opplever at bildestuntene har endret noe.
– Nå kjenner jeg mer et positivt engasjement. Jeg har jo ikke penger å bruke på dette, heller ikke råd til å engasjere advokat, ikke råd til å gjøre noe for å stoppe hets og sjikane. Det eneste jeg har er stemmen min, men jeg opplever ikke å ha blitt hørt så mye. Jeg har bare vært en figur som var med i Sørlandsnyhetene. Med bildene har jeg nådd ut til flere, og så ser jeg at mange flere enn jeg visste er blitt plaget og utsatt for sjikane fra gjengen i Sørlandsnyhetene.
Realist
– Er du optimist på framtida når det kommer til de ulike mediene?
– Jeg er realist på framtida, svarer Tronn Hansen og utdyper:
– Vi har en jobb å gjøre, og den er konstant. Vi må hele tiden verne om demokratiet og samfunnet vårt. For 40 år siden var det ikke noe internett, men her sitter vi med sosiale medier og falske nyheter. En helt annen hverdag.
44 åringen understreker at han har tro på bedring dersom vi lærer neste generasjon hva trusler kan være, om kildekritikk, hva som er fakta, og at det er nødvendig å forholde seg til vitenskap framfor synsing og konspirasjoner.
– Vi må lære barna våre å være kritiske og ikke tro på hva som helst. Og så må de våge å utfordre egen tro og fordommer. Rett og slett lære seg sunn og rasjonell skepsis, sier Tronn Hansen.
Einar Øgrey Brandsdal og Nils Nilsen er forelagt den delen av intervjuet som omhandler dem.
Brandsdal skriver i en sms at han ikke ønsker å gi noen kommentar.
Nils Nilsen skriver i en mail (noe forkortet):
Hva som er Tronn Hansens følte og derav udokumenterte påstander vil jeg tilbakevise. Jeg har selvsagt aldri produsert «propaganda for å ramme folk». Jeg har brakt frem fakta om lokaldemokratiet som makthaverne har et ønske om å holde skjult. Å ansvarliggjøre hvem dette er betyr ikke at man ønsker å ramme noen.
Bilder:
- Tronn Hansen sa ja til å bli med i Sørlandsnyhetene i 2017, men trakk seg ut etter tre uker.
- – Det med bildene er en morsom sak, siden anonymitet var litt av premisset for hele stuntet.