Mangfoldige meter med alt hva havet kan by på av fristelser og kvalitetsmat; Reidar Fredriksen ved fiskeeksperten Reinhartsen ønsker velkommen til Norges største og beste fiskebasar.
Av Ivar Eidsaa
Reidar Fredriksen har sine ord i god behold. Fiskebasaren nede ved havnen er Norges største fiskebygge med sine 45 meter ferskdisk med sjømat, og faktisk også den beste, for det er ikke få priser som Reinhartsen har hentet hjem. Pokalene og diplomene som henger på veggene på kontoret er de synlige bevisene på at det lages sjelden god kvalitetsmat innen sjømat, vilt og andre spesialiteter, på Fiskebrygga.
Fersk sjømat hele året
Dagens fangst som fiskerne har hentet opp av havet leveres direkte til fiskemottaket. I fiskekummene svømmer levende fisk og skalldyr. Det gjør at Reinhartsen gjennom hele året har tilgjengelig det meste av sesongens sjømat. Et anerkjent kjøkken produserer daglig fiskemat og produkter til kundene. Mye går også til catering, og Reinhartsens eget røykeri for sjømat er det eneste i Kristiansands-distriktet.
Reidar Fredriksen leder en tradisjonell familiebedrift hvor Fredriksen er 3. generasjons eier. Fredriksen kan også skilte med å være Norges første fiskehandler med fagbrev.
– Havet har mye godt å by på, smiler Fredriksen, i det han viser frem en solid lekkerbisken; en piggvar på over ni kilo!
– Hvis det var et fiskemåltid jeg fikk valget mellom å smake av alt det havet har å by på, måtte det være piggvar, en skikkelig delikatesse. Men det er med denne delikatessen som med alle andre, man kan og skal ikke spise det for ofte. Til det smaker det rett og slett for godt, humrer han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Etablert i 1931
Det var Reidars bestefar, Selmar Reinhartsen som etablerte Reinhartsen på Fiskebrygga i 1931. På Flekkerøya hadde Reinhartsen fiskemottak, dyr på båsen og grønnsaker og bær i hagen. Noe ble solgt på fiskebrygga, annet på byens torv, for å sikre at hos Reinhartsen skulle hele verdikjeden representert til enhver tid.
Mange har latt seg begeistre over utvalget og bredden på Fiskebrygga. Da internasjonale medier ble invitert til Sørlandet i forbindelse med lanseringen av Under, undervannsrestauranten på Spangereid, ble det gjennomført et bredt anlagt program, også med besøk på Fiskebrygga i Kristiansand.
Best og mest forbrukervennlig
Konklusjonen hos en av de amerikanske journalistene som har mat, restauranter og desslike som sitt område, var klar: Fiskebrygga i Kristiansand var det klart beste forbrukervennlige og beste fiskemarkedet som journalisten noen gang hadde sett og opplevd.
Det å opparbeide seg en slik posisjon er et resultatet av mange forhold. Et er selvsagt tilgangen på dagsfersk fisk og skalldyr. Et annet er stor nysgjerrighet på å utvikle produkter som publikum liker og vil ha. Et tredje er solid fagkompetanse som bedriften har opparbeidet seg gjennom 90 års drift, og ikke minst en stab som legger kvalitet til grunn i enhver sammenheng.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stort utvalg
Sjømat er i skikkelig i skuddet hos Ola og Kari, og har vært det lenge.
– Sjømat er sunt, utvalget er stort, og sjømat er faktisk også rimelig. Økt kjøpekraft i befolkningen gjennom mange år innebærer at sjømat koster mindre i forhold til inntekten nå enn tidligere. I tillegg forvaltes ressursene på en god og bærekraftig måte. Sjømat er kortreist mat og dermed også bærekraftig, fremholder Fredriksen.
Selv begynte han tidlig. Allerede som fem-seks åring tok han med seg fiskestanga hjemme på Flekkerøy, og fikk tidlig anledning til å jobbe på fiskemottaket hos bestefar. Interessert som han var i god sjømat lærte han mye av bestemor og mor, bestefar og far, onkler og tanter som hadde gått i en god skole hos sine forfedre med hvordan fisk og sjømat skulle tilberedes slik at måltidene smakte «himmelsk».
Gull og heder
Nysgjerrigheten og viljen til å lære har han båret meg seg i alle år siden. Sammen med dyktige ansatte har flere gode retter blitt utviklet, og resultatet er blitt et lass av premier, gullmedaljer og hedersbevisninger. Årets sjømatbedrift har Reinhartsen blitt tildelt flere ganger. Reinhartsen har også vunnet gull for fiskekakene.
Noe av det artigste i så måte, var da staben over tid hadde utviklet en beinfri seifilet som brukes som råstoff til seibiffburger som juryen mente smakte så godt at Reinhartsen fikk gullmedaljer for denne seibiffburgeren.
– Et annet høydepunkt var da vi i januar gikk til finalen i Det Norske Måltid og vant i kategorien Årets sjømat for lysingfilet vi hadde utviklet, sier Fredriksen.
Konkurransen var skarp, og Reinhartsen vant i konkurranse med store aktører, så som håndrenset krabbeskjell fra Hidramat i Trøndelag og fersk, kokt sjøkreps fra Høgsfjorden fra Domstein Sjømat.
– Denne prisen henger høyt, og det var utrolig gøy å vinne, smiler fiskehandler Reidar Fredriksen.