Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse – vi har alle en psykisk helse.
Med årets tema «Noe å glede seg over» oppfordres folk til å finne de små og store tingene rundt seg som gir glede for deg selv og andre. Det kan gi bedre psykisk helse i hverdagen.
Det er 3. gang Verdensdagen i psykisk helse arrangeres i Søgne. Årets tema bygger videre på den røde tråden for Verdensdagen 2016-2018: «Identitet og tilhørighet». Å være trygg på egen identitet og føle tilhørighet er grunnleggende for psykisk helse. I 2016 snakket vi hvordan endringer i livet påvirker vår psykiske helse. Budskapet var at man takler endringene bedre dersom man har en sterk identitet/selvfølelse og har gode relasjoner.
Men hva skjer når vi kommer til et nytt sted, et nytt miljø, og skal etablere oss? Hvorfor er det noen som finner seg til rette mens noen blir stående utenfor? Hvilke faktorer spiller inn for vår psykiske helse? Dette er bakgrunnen for årets tema «Noe å glede seg over».
Noe å glede seg til – Gleden av å glede andre – Glede seg over noe som har skjedd
Gratis foredrag med Steffen Polfarer
Mandag 16. oktober kl. 18 – 20
Kultursalen – Søgne Gamle Prestegård
Steffen Dahl begynte allerede som liten unge å drømme om å bli polfarer. Etter å ha jobbet 18 år som konsulent og leder, bestemte Steffen seg for å gjøre alvor av drømmen. Han sa opp jobben, pakket sekken og begynte reisen. Han gikk alene både til Nordpolen og Sørpolen, en fysisk og mental kraftprøve av de store.
Men den vanskeligste reisen begynte først etter hjemkomsten. Plutselig ble frykten for å gå på butikken større enn frykten for å møte isbjørn i 30 minusgrader.
Flere år med angst og depresjon fulgte.
Nå har Dahl lært seg hvordan hverdagen kan takles. Oppskriften på hvordan han klarte det deler han i dette foredraget.
Psykisk helse er evnen til å mestre tanker, følelser og atferd, tilpasse seg endringer og håndtere motgang.
Når forskere snakker om hva som gir god psykisk helse trekker de frem noen grunnpilarer:
– Et balansert kosthold
– Nok søvn
– Være i aktivitet
– Gode relasjoner
– Oppleve mestring
«Jeg vil påstå at den største utfordringen med psykisk helse er evnen til å mestre tanker»
Når du evner å mestre tankestrømmen vil du takle livets påkjenninger bedre.
Foredraget høster utelukkende svært gode tilbakemeldinger, og passer for folk flest. Skoler, organisasjoner, psykologer, frivilligsentraler, politikere, pensjonistforeninger og privatpersoner er noen av oppdragsgiverne.
Foredraget varer optimalt i 45 minutter og inneholder bilder og video.
Søgne Frivilligsentral, Søgne Turgruppe, Mental helse og Søgne kulturskole ønsker velkommen til en inspirerende kveld!