Yogaskogen stort banner

Vi bor på Sørlandet takket være Vilhelm Krag!

Jostein Andreassen og Ann-Kristin Olsen

Vi kan i dag takke Vilhelm Krag for at vi her helt sør i Norge kan si vi bor på Sørlandet og ikke Vestlandet. I en artikkel i Morgenbladet 16. mars 1902 foreslo Krag å gi Agder navnet Sørlandet, og slik ble det. Det samme med Sørlandsbanen, som før 1913 og Krags engasjement overfor Stortinget het Vestlandsbanen.

 

Saken stod i Fritidsnytt nr 1 2025

 

Vi har samla to ledere av Vilhelm Krag-selskapet til en trivelig prat om Vilhelm Krag og oppsetningen av hans teaterstykke Baldevins bryllup på Kilden teater og konserthus 5.- 8. mars i år. To engasjerte seniorer forteller og supplerer hverandre ivrig om historie, Vilhelm Krag og hans tilknytning til Ny Hellesund.

 

Jostein Andreassen første styreleder

Jostein Andreassen var første leder av Vilhelm Krag-selskapet som ble opprettet i 1992.

Jostein Andreassen var første leder av Vilhelm Krag-selskapet som ble opprettet i 1992.

 

Jostein Andreassen (75), Søgnes store lokalhistoriker, var første leder av Vilhelm Krag-selskapet som ble stiftet 16. mars 1992.

 

– Det var Bjørnar Knapstad som tok initiativet til å danne selskapet og jeg ble valgt til første formann, og var det i 5 år. Så startet jeg Kragdagene i 1996 med arrangementer rundt Krag, sammen med blant andre Reidar Sødal. Nye gikk inn i Kragselskapets styre. Det største arrangementet vårt var «Sørlandet i 100» i 2002 med kronprinsparet, statsminister og stortingsfolk til stede. Da var det 100 år siden Vilhelm Krag brukte begrepet Sørlandet om landsdelen vår, forteller Jostein.

 

Ann-Kristin Olsen dagens styreleder

Ann-Kristin Olsen er dagens leder av Vilhelm Krag-selskapet.

Ann-Kristin Olsen er dagens leder av Vilhelm Krag-selskapet.

Ann-Kristin Olsen (79) er kjent for mange blant annet som tidligere fylkesmann i Vest-Agder, sysselmann på Svalbard og politimester i Halden. Hun er dagens styreleder og kom inn i selskapet og styret under 150 års jubileet for Vilhelm Krag i 2021.

 

– Det å jobbe for barns rettigheter, har vært en rød tråd i mitt liv, og som jeg fortsatt jobber med etter jeg ble pensjonist som 70-åring, blant annet i vervet som styremedlem i Stine Sofies Stiftelse.

 

– Jobben som leder for Vilhelm Krag-selskapet er i stor kontrast til dette, og et særdeles lystbetont og hyggelig arbeid, forteller dagens styreleder Ann-Kristin Olsen.

 

Velkommen til nye medlemmer

– Her er det mange veteraner som kan mye, og mange kjekke menn, så det er en hyggelig jobb å lede, forteller Ann-Kristin, med et glimt i øye.

Ann-Kristin og Jostein ønsker at Vilhelm Krag skal bli husket for det han har betydd for Sørlandet i mange generasjoner.

Ann-Kristin og Jostein ønsker at Vilhelm Krag skal bli husket for det han har betydd for Sørlandet i mange generasjoner. Her ved statuen som for øyeblikket står på cruisekaia i Kristiansand.

 

– Vi ønsker at Vilhelm Krag skal bli husket for det han har betydd for Sørlandet i mange generasjoner. Han er for god til å bli glemt, og vi jobber med å ta vare på arven.  Vi ønsker oss flere yngre krefter med i arbeidet, og trenger fornyelse. Nå håper vi flere blir med oss og støtter opp om historien om en dikter og en kulturpersonlighet som ga oss Sørlandet og mye mer, oppfordrer styrelederen for Krag-selskapet, som i dag har 130 medlemmer, og plass til flere.

 

Krag elsket å være i Havbukta i Ny Hellesund

– Vilhelm Krag elska stedet sitt Havbukta i Ny Hellesund, som han fikk i gave av gode venner i 1917. Her satt han og skrev mange av sine bøker, og her døde han sommeren 1933, forteller Jostein. Som en takk for gaven skrev Krag det kjente diktet Øen. Han var en god venn av Nicolay Langfeldt, som var 20 år eldre enn han, og bodde rett i nærheten i Ny Hellesund. Nicolay foret Vilhelm med mange historier som nok bidro til sørlandskarakterene og sjøulkene Maarten og Silius i Krags populære fortellinger om disse, mener lokalhistorikeren.

Vilhelm Krag, sønnen Preben og Nicolay Langfeldt

Vilhelm Krag i midten i Ny-Hellesund, sammen med yngste sønn Preben og Nicolay Langfeldt med pipa.

– Vilhelm var alltid kledd i fullt festantrekk, som vi ser på bilder fra den gang. Han var veldig snill, klønete praktisk og fikk hjelp av flere i Søgne til det praktiske og hadde egen husholderske. Folk i Ny-Hellesund var veldig stolte av han, forteller Jostein.

 

Baldevins bryllup er underholdende og gøy

– Baldevins bryllup er det mest vellykka skuespillet som Krag skrev. Vi skal ikke røpe hele historien her, men den er underholdende og gøy, og med et herlig poeng rundt utsagnet – «det er ikke så farlig om sosen blir svidd», forteller Jostein, og ler godt.

Baldevins bryllup, fra en meget tidlig oppsetning i 1925. Her er Baldevin og hans utkårede hos fotografen etter vielsen. Madammen ble spilt av Dix Stabel og Baldevin av Einar Keim.

Baldevins bryllup, fra en meget tidlig oppsetning i 1925. Her er Baldevin og hans utkårede hos fotografen etter vielsen. Madammen ble spilt av Dix Stabel og Baldevin av Einar Keim.

 

– Urpremieren på Nasjonalteateret for 125 år siden, 26. november 1900, var en dundrende suksess, og i nærmere 30 år stod Vilhelm Krags sørlandskomedie fast på teaterets repertoar i Oslo og ble spilt nærmest uavlatelig. Her var Krag var teatersjef fra 1908-1911, forteller Ann-Kristin.

 

– Nå er det første gang teaterstykket oppføres i Kilden teater og konserthus, og det hadde nok vært en drøm for han å se skuespillet oppført i dette flotte bygget, mener Jostein. Krag var nemlig også en pådriver for det første teateret i Kristiansand.

 

Det er Det Dramatiske Selskab i Kristiansand med egne skuespillere som setter opp teaterstykket i Kilden, regissert av Diana Spehar Borøy som bor i Søgne. Det Dramatiske Selskab har også en lang historie som går tilbake til 1787. Det regnes som et av de eldste teaterfellesskapene i Norge. Baldevins Bryllup har stått på repertoaret hos selskapet jevnlig etter første fremførelse i Kristiansand i 1925.

 

Leste alle Krags bøker på 24 timer 20 minutter og 48 sekunder

– Et av de beste foredragene jeg har hørt, var av Jostein på Gimle gård, om Vilhelm Krag, forteller Ann-Kristin. -Der hadde han med alle Krags bøker og satte de opp i en stabel, og fortalte blant annet om et lite forskningsprosjekt for å bevise sin påstand om at Krags bøker er lettleste. Jostein leste alle 43 bøkene som Krag har skrevet, og tok tiden for hver bok, forteller Ann-Kristin og ler godt.

 

– Ja summert ble det 24 timer 20 minutter og 48 sekunder, supplerer Jostein muntert om prosjektet.

 

Begge forteller ivrig om bøker de har lest av Vilhelm Krag, og er skjønt enige om at barndomserindringene hans, Min barndomshave, er nydelig og god. Her forteller Vilhelm om sin oppvekst i Østre Strandgate i Kristiansand, i et hus som dessverre brant under bybrannen i 1893. – Denne barndomserindringen er den fineste som er skrevet i Norge, mener Jostein.

 

Hvorfor et eget selskap for Vilhelm Krag?

– Her kan det sies mye, og vi har ikke plass til alt, men det å gi landsdelen navnet Sørlandet har vi nevnt som viktig, sier Jostein og Ann-Kristin. – Bare ved å tildele området et eget navn, utskilt fra Vestlandet, kunne dets egenverd bli stadfestet, mente Krag, som også jobbet iherdig i Stortinget korridorer og ellers i Oslo med å fremme Sørlandets sak.

 

Krag var i 1893 med på å stifte Den norske forfatterforening og var formann i foreningen fra 1906–1908. I 1911 ble han ansatt som Aschehoug forlags første faste litterære konsulent.

 

Han var initiativtager til å få opprettet Statsarkivet i Kristiansand og Vest-Agder Fylkesmuseum, og han reddet Christiansholm festning fra å forfalle ved å stå i spissen for et krav om restaurering.

 

Ved siden av det litterære forfatterskapet, som omfatter 43 bøker, skrev han en rekke avis- og tidsskriftartikler.

 

Årsmøte i Krag-selskapet 6. mars

– Krag- selskapet skal ha årsmøte på Kilden 6. mars kl. 17, etterfulgt av teaterforestillingen Baldevins bryllup, som også vises 5.7. og 8. mars. Jostein skal ha førsnakk i foajeen på Kilden før to av forestillingene, og det gleder vi oss til. Årsmøtet er åpent for alle og medlemskap koster kun 200 kroner, inviterer styreleder Olsen.

 

Jostein og Ann-Kristin

Jostein og Ann-Kristin i trappa på Kilden teater og konserthus, inviterer til fremføringen av teaterstykket «Baldevins bryllup» av Vilhelm Krag. Jostein skal ha førsnakk før flere av forestillingene.

Jostein har skrevet mange bøker og artikler om Krag

Jostein Andreassen vet «alt» om Vilhelm Krag og har forsket, studert og skrevet en rekke bøker, avisinnlegg og skrifter om sørlendingen, og forteller om et nylig innlegg i Fædrelandsvennen. Han kan årstall, datoer og det meste om Vilhelm Krag og har mange spennende historier, som vi dessverre ikke har plass til her. Men vi oppfordrer interesserte til å lese mer i hans mange skrifter.

 

Jostein Andreassens bøker og artikler om Vilhelm Krag:

Vilhelm Krag skriver. Avis- og tidsskriftartikler av Vilhelm Krag I (1992)

Vilhelm Krag skriver. Avis- og tidsskriftartikler av Vilhelm Krag II (1993)

Vilhelm Krag. Samlede dikt, bind I (1993)

Vilhelm Krag skriver III (1993)

Begrepet Sørlandet. En historisk oversikt (1993)

Vilhelm Krag. Samlede dikt, bind II (1994)

Sørlandet og Vilhelm Krag (1996)

Dikteren i Ny-Hellesund (1997)

Vilhelm Krag hos Maarten og Silius (1997)

Festskrift til Sørlandets 100-årsdag – 16. mars 2002 (red.; 2002)

O, du stolte gamle støver! Vilhelm Krag skriver til vennen Nicolay Langfeldt 1913-33 (2017, red.)

 

Fakta om Vilhelm Krag

Vilhelm Andreas Wexels Krag
Født 24. desember 1871, Kristiansand
Død 10. juli 1933, Søgne
Forfatter, journalist, instruktør, forlagskonsulent og teatersjef for Nasjonalteateret.
En betydningsfull og svært produktiv norsk forfatter.
Med sine fortellinger, dikt og viser fra Sørlandet regnes han som Sørlandets dikter.
Bodde store deler av sitt liv etter 1917 i Havbukta i Ny Hellesund
Giftet seg i 1897 med Beate Kielland, datter av forfatteren Alexander Kielland, fikk fire barn sammen. De ble skilt i 1920.

 

TOPPBILDE FACEBOOK

Sitat fra Vilhelm Krag: «Hvad der er noksaa paafaldende, er, at medens Folk i alle Landets øvrige Dele har faaet sit Navn, der baade betegner dem geografisk og sprogligt, mangler denne Landsdel ganske en saadan Betegnelse. Normændene bestaar som bekjendt af Østlændingerne, Vestlændingerne og Nordlændingerne; men vi her sørpaa, – vi er ingenting».

 

Flere saker