– Vi har fått en fantastisk ny skolehverdag. Spesialpedagogene Wenche Møretrø og Anne May Håverstad Berglund som til daglig arbeidet i Kompetanseavdelingen ved skolen som gir et tilrettelagt undervisningsløp for elever med funksjonshemming og særskilte behov, er full av lovord over hvordan Nygård skole i Søgne nå fremstår.
Av Ivar Eidsaa
– Nybygget på 700 kvadratmeter i grunnflate og 1.800 kvadratmeter totalt, og har gitt oss betydelig mer og bedre plass. Kompetanseavdelingen er blitt utvidet, og vi kan nå gi en enda bedre oppfølging av hver enkelt elev, forklarer de to.
Kompetanseavdelingen har fått nye elevrom. Mer areal til motorisk aktivitet er kommet til. Et nytt stellerom, nytt kjøkken og nye garderobefasiliteter er det også funnet plass til.
24 elever tilknyttet Kompetanseavdelingen
– Vi har fått gode og tilrettelagte rom for de 24 elevene som er tilknyttet Kompetanseavdelingen. Plassen som avdelingen nå har fått, er nesten dobbelt så stort som tidligere. Hver elev har fått sitt eget rom tilpasset de behovene som den enkelte har, og med de nødvendige hjelpemidler der det er nødvendig som for eksempel en takheis, sier rektor Cecilia Johansen. Hun legger til at det arbeider 12 spesialpedagoger ved avdelingen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Elevene er hjemmehørende i Søgne og i tidligere Songdalen kommune. Kristiansand kommune har i dag tre kompetanseavdelinger, hvorav Nygård skole er den ene. De andre to er Hellemyrtoppen skole og Krossen skole.
Kompetanseavdelingen og uteområdene stod ferdig til skolestart.
– Det har gått knirkefritt
– Vi har vært gjennom et år med ombygging, utvidelser og stor aktivitet på byggeplassen, sier Cecilia Johansen, som berømmer entreprenør, og fagekspertisen som har vært engasjert i forbindelse med utbyggingen, for et solid og godt samarbeid.
– Også en stor takk til ansatte og elever for at skolehverdagen er blitt gjennomført uten problemer under byggeperioden, sier hun.
– Det er jo en utfordring i seg selv å gjennomføre en slik ombygging på en skole med rundt 350 elever i aldersgruppen 5-12 år, men det har gått knirkefritt, sier Johansen.
Det er et omfattende prosjekt som nå er gjennomført. Et gammelt bygg er blitt revet og er erstattet av et større nybygg som gjør at skolen har fått betydelig bedre plass. Nybygget er på to etasjer, samt loft.
Artikkelen fortsetter under bildet.
1.800 kvadratmeter
Nybygget er på hele 1.800 kvadratmeter fordelt over to etasjer, og med tekniske rom på loftet. I nybygget er det kommet flere nye klasserom og personalrom i 1. etasje, og helt nye kontorlokaler for administrasjon i 2. etasje.
– Tidligere var det begrenset med arbeidsstasjoner for oss lærere. Nå har hver lærer fått sin permanent plass. Vi har fått gode møtelokaler, og det hele har gitt oss en helt ny hverdag, sier Tore Gundersen, kontaktlærer og faglærer i musikk, matematikk og naturfag. Gundersen er også IKT-veileder ved skolen. Det betyr at rundt 70 ansatte har fått sin egen arbeidsstasjon med cellekontorer og åpent landskap.
Fem nye klasserom
I første etasje er det kommet fem nye klasserom.
– Før ombyggingen hadde vi ikke mer plass enn i trengte til. Nå har vi faktisk fått så god plass at vi har mulighet til å kunne utvide elevtallet dersom det skulle være behov for det i fremtiden, sier Johansen.
Uteområdene ved Nygård skole har fremstått som litt slitent, og ettersom hele uteområdet også er blitt nytt, har hele området fått seg et solid løft.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Oppgraderte uteområder
Uteområdene er blitt kraftig oppgradert. Det er kommet til en helt ny kunstgressbane for fotball og annet ballspill, og videre ny pumptrackbane for sykkel og brett. Lekeapparatene er helt nye, og på et større område er det nå flere nye trampoliner, huskestativ, benker og lekehytter. Klatreparken er blitt betydelig utvidet. Ved siden av det merket opp bane til håndball og basketball.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Parkeringsanlegget er blitt større og mer oversiktlig, og det er også blitt en ny sykkelparkering.
– Dette har vært et spennende prosjekt, sier Erlend Kleivset fra Prosjektgruppen AS, som har hatt prosjektledelsen i prosjektet. Årsaken til at selve byggeprosessen har gått så raskt, skyldes seks måneder med god planlegging og et nært samarbeid med oppdragsgiver og skole.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Gir store besparelser
– Selve nybygget er reist som et passivhus. Energiforsyningen kommer fra et eget varmepumpeanlegg, med energibrønner, og et solcelleanlegg som er plassert på taket, opplyser Erlend Kleivset.
– Dette gir en betydelig besparelse i driftsutgiftene sammenlignet med tidligere, sier Kleivset.
Byggearbeidene kom i gang sommeren 2019, og nybygget ble ferdigstilt i juni i år.
Prosjektgruppen AS med tilhold på Tangvall, har utviklet seg til å bli et av de største fagmiljøene på prosjekt- og byggeledelse i distriktet, og har på få år vokst fra syv til 13 ansatte.
Det er den Søgne-baserte entreprenøren PK Entreprenør som har vært totalentreprenør for nybygg og kompetanseavdelingen, mens Fjellestad & Heggland har hatt totalentreprisen for uteområdene.
Rammen på ombyggingen og nybygget er 54 millioner kroner, og oppgraderingen av uteområdene har kostet 10 millioner kroner.
– Det er jo en utfordring i seg selv å gjennomføre en stor ombygging på en skole med rundt 350 elever i aldersgruppen 5-12 år, men det har gått knirkefritt, sier rektor Cecilia Johansen.