En bryllupsreise var det som skulle til. Darya og Serhii Zhurba forelsket seg sporenstreks i landet her langt mot nord, og valgte å bosette seg i Norge. – Det er som om vi fortsatt er på bryllupsreise, det er bare så idyllisk her, fremholder ekteparet fra Ukraina som har funnet seg godt til rette i Søgne.
Av Ivar Eidsaa
– Kontrastene er så store, forteller ekteparet.
– Det har vært en lang reise, sier Darya, hun oppvokst i Ukraina, og hvor Serhii trådde sine barnesko øst i Russland, ikke langt fra den kinesiskrussiske grensen.
De traff hverandre på jobb, av alle steder i Tsjernobyl, byen hvor den største atomulykken i historien fant sted lørdag 26. april 1986. En av de fire atomreaktorene i kjernekraftverket, 60 mil nord for Kiev eksploderte. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge reaktorlokket ble blåst opp i luften. 56 mennesker døde som følge av eksplosjonen og av akutte stråleskader i ukene etter ulykken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Traff hverandre i Tsjernobyl
Store mengder støv som inneholdt radioaktivt jod og cesium ble sluppet ut i atmosfæren, og spredte seg over store områder. Mengden var 400 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene som USA slapp over Nagasaki og Hiroshima i 1945. Forurensningen medførte at omkring fem millioner mennesker i Hviterussland, Russland og Ukraina lever i områder med betydelig nedfall etter ulykken.
Det var her de traff hverandre, Darya og Serhii, begge utdannet som ingeniører, og hvor arbeidet gikk ut på å prosjektere ulike sikkerhetsløsninger for å hindre ytterligere spredning av atomavfall og redusere strålingen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Klassens beste elev
Darya viste seg tidlig å være svært skoleflink, og ble klassens beste elev. I tråd med tradisjonene fikk hun dermed plass på Kyiv National University of Construction and Architecture, hvor hun utdannet seg som sivilingeniør og virtuell designer, med kompetanse innen masterplandesign, veidesign, landskapsarbeid og stedsplaner. Også her gikk hun ut med toppkarakterer.
Serhii utmerket seg også som en svært skoleflink og læringsvillig student. De traff etter hvert hverandre, praten begynte å gå og Amor traff med sine piler. De valgte å gifte seg, og inviterte til en liten bryllupsfest for familier og venner. Planen var heller bruke pengene på å skulle dra på en større bryllupsreise når de hadde fått spart litt.
Et utfordrende liv
– Det er gøy å lære, smiler Darya. Språkmektig som hun er, har hun på egenhånd lært seg engelsk, norsk, italiensk og spansk, i tillegg til ukrainsk og russisk.
De forteller om et utfordrende liv i Ukraina. Ettervirkningene etter eksplosjonen i kjernekraftverket kastet fortsatt lange skygger. Mange slet med helsen, med luftveisplager, med kreft, med utslett og nedsatt fysisk overskudd. Medisinen som myndighetene foreskrev var at innbyggerne fikk reise til havet på et to ukers opphold hvert år hvor luften var annerledes – og bedre.
Da tiden var moden og paret kunne gjennomføre sin planlagte bryllupsreise, var de ikke i tvil om hvor de ville reise. Turen gikk til ulike land i Europa, til Polen, Tsjekkia, Tyskland, Spania, Litauen, Danmark – og Norge.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er så pent, så rent her!
– Vi ble grepet av det vi fikk se og oppleve i Norge. Det var så rent her, så pent, så vakker natur og arkitektur! Menneskene som bodde her var åpne. Det meste av det vi fikk se og oppleve var så annerledes enn tilværelsen i Ukraina. Maten var annerledes, og det var så spesielt at vi kunne drikke vann fra springen, noe vi aldri kunne gjøre i Ukraina, forteller Darya.
– Det ble to flotte måneder i Norge, før vi reiste hjem. Vi ønsket å bosette oss i Norge, og vi søkte om oppholdstillatelse, og fikk innvilget søknaden om et toårig opphold i Norge, forklarer Serhii.
Fikk napp
De begynte prosessen med å søke på jobber, og Serhii fikk napp, og kunne tiltre som bygningsingeniør for en lokal bedrift hvor han fortsatt jobber. Erfaringsbakgrunnen er bred og variert. Han har deltatt i utformingen av flere store internasjonale prosjekter som stadion for Euro 2012, logistikksenter, tilleggsbygg for Tsjernobyl kjernekraftverk, fabrikker, fleretasjers hus, kontorbygg og solstasjoner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Også Darya søkte på jobber. Gamle bekjente fra Ukraina tok kontakt og noen oppdrag tikket inn, hvor hun har jobbet med prosjekter som involverer prosjektering av teknisk utarbeidelse av områder med hovedplaner for by- og landsbyene, og veidesign, og andre ulike løsninger for industrien.
Oppdrag fra Canada
Dyktig som hun var, fikk hun også oppdrag utenfor landets grenser, i Canada, og etter hvert i Norge, hvor hun designet og utviklet boliger for vennefamilier og andre som hun hadde blitt kjent med. Hun har også jobbet som administrativ assistent for daglig leder i samme bedrift som Serhii arbeider ved.
Darya er på jakt etter en fast og stabil jobb. Oppholdstillatelsen krever at hun må tjene minimum 265.000 kroner for å sikre at oppholdstillatelsen kan fornyes med to nye år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
De to snakker svært godt norsk, kun en liten sjarmerende aksent tilkjennegir at norsk ikke er morsmålet.
– Vi snakker mye norsk hjemme. Det er viktig å kunne beherske norsk på en god måte, sier de to.
Har forelsket seg i Norge
Darya og Serhii har forelsket seg i Norge.
– Bryllupsreisen har ikke tatt slutt, smiler de, aktive som de er på fritiden med stadige turer i skog og mark.
– Vi sykler mye, og har ofte med oss en plastpose for å plukke søppel. Norge og Søgne er jo bare så fint og innbydende, og kan vi gjøre en innsats for å sikre at det kan forbli slik, så gjør vi det gjerne, ler Darya og Serhii Zhurba.