Det ble mange sterke inntrykk da Nullvisjonen Agder torsdag ettermiddag gjennomførte Nyttårsaksjonen for å minnes de åtte personene som ble drept og de mange som ble skadd i agdertrafikken i 2019.
Av Ivar Eidsaa
– Markeringen er først og fremst til ettertanke for å minnes de menneskene som er gått bort på veiene våre i 2019. Den skal også vise at vi står sammen i arbeidet for å bedre trafikksikkerheten på veiene i Agder, fremholder Tom Erik Dønnestad, regionleder Nullvisjonen Agder.
– Samtidig må vi se fremover på arbeidet som gjenstår for at vi skal nå visjonen om null drepte og hardt skadde, Nullvisjonen, legger han til.
– Vi har ingen å miste
– I løpet av de fem siste årene er mer enn 250 drept eller hardt skadd i trafikkulykker i Agder.
Disse ulykkene har store ringvirkninger for dem det gjelder og setter pårørende i en svært vanskelig situasjon. Markeringen skal være både et minne om dem som har omkommet og blitt hardt skadd – og et fokus for det viktige forebyggende arbeidet fremover, sier Dønnestad.
Under markeringen fremholdt Paal Ove Sodefjed fra Trygg Trafikk at 110 personer mistet livet i trafikken her hjemme i 2019.
– Det er 110 for mange. Vi har ingen å miste, sier Sodefjed.
Arbeidet bærer frukter
Det kom også fram under markeringen at arbeidet med å forebygge alvorlige ulykker med trafikkdrepte og skadde som resultat, har båret frukter. Tallene går markert ned, og det i en tid hvor trafikken de siste to tiårene har økt. Årets Nyttårsaksjon var den 20. i rekken. I 1999, året da Nyttårsaksjonen ble arrangert for første gang i Norge, var det 38 personer som ble drept i trafikken. Tallene over trafikkdrepte i Norge er omtrent halvparten av tallene for Europa.
– Men det er ingen trøst for de familiene som rammes, sier Sodefjed.
Mange berørte
I løpet av de fem siste årene er mer enn 250 drept eller hardt skadd i trafikkulykker i Agder. Tom Erik Dønnestad forteller at disse ulykkene har store ringvirkninger for dem det gjelder og setter pårørende i en svært vanskelig situasjon.
– Vi vet at opp mot 200 personer blir direkte berørt (familie, venner, omgangskrets og arbeidskolleger) når en person omkommer i trafikken, sier Paal Ove Sodefjed.
Fylkesordfører Arne Thomassen som på det varmeste berømmet det arbeidet som redningstjenesten gjør. Han rettet også en solid takk til alle som arbeider med forebygging og alle som gjør en innsats for å nå målet om null drepte og null skadde i trafikken på Agder.
– Kjør trygt, kjør sikkert
– Hver eneste dødsulykke er tung å bære for dem som sitter igjen. Derfor må hver og en av oss gjøre det vi kan for å kjøre trygt, sikkert og med fokus på det vi faktisk skal gjøre bak rattet, sier Bodil Rønning Dreyer, leder for divisjon Trafikant og Kjøretøy i Statens vegvesen.
Karin M. Walin, leder for Utrykningspolitiet i Sør-Øst politidistrikt, kom i sin appell med en sterk oppfordring om vise hensyn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har bare hverandre. Så oppfordringen til hver og en er å kjøre forsiktig, sier hun.
Lars Jenssen, autorisert ambulansearbeider Sørlandet Sykehus HF var også invitert til å fortelle om sine og sine kollegers erfaringer når de har utrykning til en trafikkulykke.
Som da han og kollegaen 6. juli 2003 ble kalt ut til en kraftig trafikkulykke på Ihme-sletta i Mandal, hvor to biler hadde frontkollidert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ni år gamle Isak døde
– Inntrykkene når vi kommer til et slikt ulykkessted er mange og sterke. I ulykken omkom to besteforeldre og deres barnebarn Isak på ni år.
– Avstanden fra å være sprell levende til å være død som følge av en trafikkulykke, er så ufattelig kort noen ganger. Risikoen vi utsetter oss selv for i trafikken er så mye, mye større enn mye av det andre vi utsetter oss for. Oppfordringen min er: Ta deg god tid i trafikken, vær edru, legg vekk telefonen, vær våken og uthvilt og ta hensyn til deg selv og dine medtrafikanter, for det er ikke mine kolleger og meg selv dere har lyst til å møte når vi er på jobg, sa Lars Jenssen
Etter appellene gikk alle samlet ut fra Scandic Hotell Sørlandsparken, hvor det ble delt ut fakler og roser til alle. Forsamlingen gikk så sammen ut til E18 for å markere de alvorlige trafikkulykkene som har skjedd i Agder i 2019, på en veldig verdig og fin måte.