Nye Veier har startet opp med grunnundersøkelser i området hvor ny firefelts vei planlegges mellom Vige og Grauthelleren i Kristiansand kommune. Arbeidet vil pågå i perioden desember 2020 – februar 2021.
Av Nye veier
– Det er viktig for oss å få på plass mest mulig kunnskap om grunnforholdene i området hvor den nye veien planlegges. Vi trenger kunnskap om forholdene så tidlig som mulig, slik at vi kan bruke dette i arbeidet med å optimalisere veiprosjektet, sier Asbjørn Heieraas, leder for plan og prosjektutvikling i Nye Veier.
Gjøres i vinter
Som en del av reguleringsplanarbeidet for E39 Ytre ringvei, vil Nye Veier gjennomføre grunnundersøkelser ved Dalane og i Otra ved Sødal i løpet av vinteren 2020/21.
Kunnskap om grunnforholdene er en sentral del av alle byggeprosesser, og supplerende grunnundersøkelser gjøres nå for å få mer kunnskap om grunnforholdene. Med grunnforhold menes blant annet dybde til berg, klassifisering av løsmasser, lagdeling i grunnen, informasjon om forurenset grunn og bestemmelse av grunnvannstand.
Info til alle berørte eiendommer
Grunnundersøkelsene utføres som såkalte totalsonderinger. Det vil si at det bores ned gjennom løsmasser og ytterligere tre meter ned i fjell. Hullet som bores er om lag seks centimeter i diameter. Etter gjennomført boring vil hullet tettes igjen, og overflaten vil bli satt tilbake i opprinnelig stand. Alle som eier eiendommer, og som blir direkte berørt av grunnundersøkelsene, har fått et informasjonsskriv om dette i posten.
Seismiske målinger
Det er også behov for å gjennomføre seismiske målinger ved Vige, i Vollevannet, i Otra, i Dalane og ved Kjerrane. Målingene skal kartlegge dybden til fast berg, løsmassetyper, lagtykkelser i grunnen samt bergkvalitet. Sammen med totalsonderinger gir seismiske målinger et godt bilde av hvordan fjellformasjonene er under bakken i et område.
Grunnundersøkelsene er første steget i arbeidet med å utarbeide et reguleringsplanforslag for E39 Ytre ringvei.
– Vi er glade for å være i gang med grunnundersøkelsene. Dette er et viktig arbeid for å få kunnskap om hva slags masser som finnes og avstanden til fast fjell, forteller Thomas Kaaløy Jensen, planprosessleder i Nye Veier.