– Søgne er det mest spennende området i regionen for alle typer bedriftsetableringer; sjønære, handel, industri og handel, sier tidligere Søgne-ordfører Astrid Hilde. Hun og flere med henne trekker frem at Søgne har gode næringsarealer og flere næringsbygg for dem som ønsker å etablere sjørettet virksomhet, storhandel, tradisjonell varehandel og kontor.
Av Ivar Eidsaa
– Søgne har alle forutsetninger for å bli et nytt og stort og godt tyngdepunkt hva angår handel og næring vest i Kristiansand. Søgne ligger midt i Agder, og vil med ny E39 bli lett å nå for et stort omland. I dag er mye av handels- og næringsvirksomheten i Kristiansand lokalisert fra Kvadraturen og østover, og innebærer at mange må reise gjennom Kristiansand for å handle i Sørlandsparken. Det å etablere seg i Søgne vil være bra, både for å oppfylle målet om det grønne skiftet og sikre nullvekst i trafikken, sier Gerhard Aamodt, som både sitter i Ressursgruppe vest i regi av Næringsforeningen, i tillegg til flere års verv i Søgne Industriselskap.
Mange pendler
– I dag pendler cirka 40 prosent av Søgnes arbeidsstyrke til Kristiansand og Mandal. Med tanke på det grønne skiftet og målet om nullvekst i trafikken, er det derfor et naturlig mål å etablere langt flere arbeidsplasser i Søgne, legger Aamodt til.
Søgne har i dag tre store næringsarealer: Linnegrøvan som ligger midt mellom Søgne sentrum, Tangvall, og sørlandsperlen Høllen. I tillegg kommer Høllen vest industriområde få hundre meter i luftlinje fra Høllen, og Lohnelier som ligger helt vest i Søgne, nær grensen til Lindesnes kommune.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Søgne Industriselskap ble i sin tid etablert for å legge til rette for etablering av nye bedrifter og sikre at flere nye arbeidsplasser kunne legges til i Søgne. Arbeidet har båret frukter. Ringvirkningene har vært gode.
En perle av en dypvannskai
I dag finnes det en svært mangesidig virksomhet på Høllen vest, med alt fra lettindustri til tunge og store aktører som National Oil Varco, og en del sjørettet virksomhet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Høllen vest har en perle av en dypvannskai for sjørettet virksomhet som ønsker å etablere seg. Tilgangen til kraft er god. Området er ferdig regulert. Vil noen etablere seg, er det fortsatt ledig kapasitet på Høllen vest, og området er virkelig spennende for slike bedrifter som er på flyttefot eller ønsker å utvide, fremholder Hilde.
På Linnegrøvan er det mange handelsbedrifter, verksteder, håndverkere og entreprenører som har sitt tilholdssted. Men det er fortsatt plass tilgjengelig for nyetableringer eller utvidelser.
– Det kan tilsynelatende se ut som om det ikke er tilgjengelig areal på Linnegrøvan, men det stemmer ikke, sier Gerhard Aamodt.
Ledige arealer
Han legger til at i reguleringsplanen for Linnegrøvan ligger det nemlig areal som ennå ikke er blitt brukt.
– På jordene på østsiden bak eksisterende virksomheter er det godt med plass fortsatt, sier Aamodt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det hadde jo vært flott dersom en bilforhandler eller to, andre håndverkere og entreprenører velger å etablere seg på Linnegrøvan, sier Hilde.
Både Hilde og Aamodt streker kraftig under det som nå skjer på Tangvall hvor Tom Arne Aamodt i Mur i sør, nå er i gang med å bygge Tangvall Arena, et storprosjekt til 800 millioner kroner, hvor Mur i Sør i første byggetrinn er vi i gang med første byggetrinn som består av 11.000 kvadratmeter underjordisk garasje, fem etasjer 30 leiligheter, 1.500 kvadratmeter kontorer over to etasjer og ikke minst 3.500 kvadratmeter med kjøpesenter i 1. og 2. etasje. Om tre år skal hele Tangvall Arena stå ferdig, hvor det i andre byggetrinn vil komme det samme som i det første byggetrinnet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et solid pluss for hele regionen
Astrid Hilde, Gerhard Aamodt og Terje Øydne Pettersen, bystyrepolitiker for Høyre, og næringskonsulent, og direktør for Sørlandets Kunnskapspark hvor han jobbet for å legge til rette for å utvikle regionens næringsliv, mener kjøpesenteret og kontorarbeidsplassene vil bidra til gode ringvirkninger og økt aktivitet hos alle som driver handel på Tangvall, og være et langt skritt på veien til å sikre at handelslekkasjen fra Søgne stopper opp.
– Mange har fått med seg det som skjer på Tangvall. Flere har signalisert interesse for å etablere kontorarbeidsplasser i det som nå skal bygges, og flere ønsker også å etablere butikk på Tangvall. Rett ved siden av kommer ny videregående skole og ungdomsskole med flere hundre elever. Tangvall ligger sentralt i forhold til kollektivaksen, og har alle forutsetninger for å kunne bli Kristiansands svar på Skøyen og Lysaker i Oslo, sier Astrid Hilde.
– Det som nå skjer på Tangvall og ikke minst den tomtereserven som finnes på Lohnelier industriområde, er et solid pluss for hele regionen, fremholder Terje Øydne Pettersen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Store ledige arealer
– Kristiansand som by må se vestover når nye bedrifter og handelshus skal etablere seg, mener Øydne Pettersen.
– Lohnelier er på hele 730 mål. Kun deler av området er blitt brukt så langt. Beliggenheten er sentral. Nye 39 vil gå rett gjennom næringsparken i Lohnelier, og har avkjørsler til næringsparken i begge retninger, og dermed vil det være svært lett adkomst til et stort område som kan tiltrekke seg mange nye bedrifter. I dag er storhandelen spredd i Kristiansand, med et tyngdepunkt i Sørlandsparken. Nå skal bystyret noe frem i tid vedta ny kommuneplan. Da må vi være strategiske og ikke si nei til at det kan etableres storhandel som for eksempel Biltema, Jula, Elkjøp, bilforhandlere og andre i Lohnelier, mener Øydne Pettersen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– I dag pendler over 40 prosent av arbeidsstyrken i Søgne til Kristiansand og Mandal, og genererer et stort transportbehov. Å tillate storhandel på Lohnelier vil redusere transportbehovet betydelig, ettersom et naturlig omland i tillegg til Søgne vil omfatte Finsland, Greipstad, Tinnheia, Hellemyr, Mandal og de indre bygder, mener han.
Er kritisk
– Kristiansand har med Lohnelier et historisk mulighet som ikke må skusles bort. Når ny kommuneplan skal ut på høring, må alle aktører se på planen med åpne øyne og se mulighetene, og ikke begrensningene, legger han til.
– I dag bor det cirka 11.000 i Søgne, og over 6.000 i Greipstad, og i begge bydeler er det en betydelig boligreserve som skal utvikles, med over 2.000 boliger som allerede er regulert inn i Søgne, og noen færre for Greipstads vedkommende. Folketallet vil øke, og det vil være svært gunstig å få etablert flere kontorarbeidsplasser, storhandel og annen næring i Søgne, slik at innbyggerne i langt større grad enn i dag kan bo og arbeide i samme bydel, hva det har å si for å redusere bilbruken, sier Terje Øydne Pettersen.
Astrid Hilde stiller seg litt kritisk til Pettersens forslag, og mener det er en fare for at storhandel på Lohnelier kan undergrave satsing på handel på Tangvall som handelssentrum og Linnegrøvan som et senter for storhandel.
– Dette hensynet er det viktig å ta med seg i videre arbeid med kommuneplanen, sier Astrid Hilde.
– Søgne har alle forutsetninger for å bli et nytt og stort og godt tyngdepunkt hva angår handel og næring vest i Kristiansand, sier Gerhard Aamodt.