Onsdag 26. januar er det «Åpen dag» på Søgne videregående skole (vgs). Da er alle niende- og tiendeklassinger, lærere og foresatte velkomne til å oppleve litt av hvordan det er å være elev på Søgne vgs. Dette skriver skolen på sin egen hjemmeside.
– Denne dagen åpner vi skolen for å vise mulige søkere den fine skolen vår. Arrangementet vil være mellom kl 17-20. Kl 18.00 vil det også være en digital sending på vår Facebook-side og Instagram, fremholder skolen i sin omtale av det som skal skje til onsdag.
Fordi det meste av skolens områder og opplæringsarenaer er ute i det fri, har skolen derfor mulighet til å ta i mot søkere og deres foresatte fysisk på skolen.
– Samtidig vet vi at veldig mange sitter i karantene eller i isolasjon. Derfor vil vi også sende en live-sending der vi viser skolens områder, aktiviteter, opplæringsarenaer og får en prat med elever og rådgiver om tilbudene ved Søgne vgs, heter det videre.
Hva skjer på onsdagen?
Det vil skje mange aktiviteter rundt på gården hele kvelden. I skogbruksrommet kan man forsøke en traktorsimulator, i den nye stallen kan man hilse på hestene og smi, i drivhuset vil det være ulike aktiviteter med planting og vi vil ha en bålpanne med en aktivitet. Dette gjøres fordi dette også er en del av elevenes hverdag på skolen.
– Vi synes da det er viktig at søkere kan få prøve seg ut på det samme, skriver skolen.
Hva man får som elev
Naturbruk
Foreløpig er eneste programområde på vg1 naturbruk. På vg2 har skolen heste- og dyrefag og landbruk- og gartnernæring.
På naturbruk lærer elevene om dyrestell og dyrevelferd, skogbruk, planter og andre vekster, friluftsliv, jordbruk, fiske, jakt og mye mer.
Elevene vil ha en skoleuke som består av praksis to-tre dager i uka og teori en til to dager i uka. Man bør like å være ute, da elevene her er ute hele året uansett vær. Elevene bør også være glad i dyr og det som vokser. Elevene vil også få oppleve en skole med godt skolemiljø.
– Vi er fremdeles en liten skole, der alle kjenner alle. Som elev på Søgne vgs kan elevene velge om du vil ta 1py-matematikk og yff eller om du vil ta 1t-matematikk, heter det videre.
Studiekompetanse og mye erfaring med dyrestell
Når eleven tar t-matte, kan eleven på vg2 velge biologi, kjemi og s1-matematikk. Da får eleven kjemi2, biologi2 og s2 på vg3 og har dermed studiekompetanse med mange realfag. Hvis eleven ønsker å bli veterinær, har eleven da alle realfagene eleven trenger for å komme inn på dette studiet. I tillegg har eleven fått masse erfaring med dyrestell og dyrevelferd på vg1 og vg2.
Hvis man ikke ønsker realfagene, kan eleven ta p-matte og yrkesfaglig fordypning (yff). Da får eleven en mer praktisk utdanning. Etter vg2 kan eleven velge om man ønsker å gå ut i lære og få et fagbrev, gå vg3 agronom (dette tilbys på Tvedestrand vgs) eller å gå vg3 naturforvaltning eller påbygg og få studiekompetanse.
Mulige lærlingeløp etter to år på Søgne vgs er: Hestefag, dyrefag, hovslagerfag og gartnerfag.
Flytter til ny skole i 2023
På Tangvall holder nå skolen på med et stort byggeprosjekt sammen med Tangvall ungdomsskole. I august 2023 åpner den nye skolen med fire flere programområder: studiespesialisering, helse- og oppvekstfag, teknologi- og industrifag og bygg- og anleggsfag. Skolen kan romme 600 elever. Vi skal også fortsette med programområdet naturbruk og hverdagslivstrening.