– Vi savnet en lærebok som dette, og valgte å gjøre noe med det selv, sier Cecilie Halvorsen og Anne Haugland Balsnes, begge fra Søgne, og som har skrevet en ny musikkhistoriebok for barn og unge.
Av Ivar Eidsaa
– I jobben som lærer ved Knuden – Kristiansand kulturskole var dette et hjelpemiddel jeg selv savnet. Barn og unge får mer igjen for undervisningen når de vet mer om komponistene som har skrevet musikken de får undervisning i. Behovet for en slik bok var derfor stor, sier Halvorsen som sammen med Anne Haugland Balsnes som er professor i musikk ved Universitetet i Agder har skrevet boken «Historier om den klassiske musikken – Musikkhistorie for barn og unge».
Underholdende
– Vi ville skrive en bok som kunne gi en god innføring i musikkhistorien. Samtidig måtte boken være underholdende nok til at barn og unge har lyst til å lese den, sier Halvorsen.
– Når elevene vet mer om musikken de skal utøve, øker motivasjonen. Jeg tror det er viktig å stimulere interessen for ulike sjangre i tidlig alder. Noen ganger er det musikken som kommer først, mens andre ganger kan en historie om en komponist eller artist være med på å vekke interessen for musikken sier Halvorsen.
Boken presenterer klassisk musikkhistorie. Målgruppen er barn i alderen 8-15 år, og i boken er det både beskrivelser av de ulike musikkepokene og portretter av komponistene.
Fortellende historier
– Dermed blir barna bedre kjent med dem som har laget musikken. Vi har prøvd å lage fortellende historier, og har flettet inn opplysninger om musikken, forteller de to.
– Vi gjør et bredt sveip gjennom musikkhistorien. Noe av utfordringen var å bestemme oss for hvilke komponister vil ville skrive om, det er jo så mange å ta av, sier Halvorsen.
De har brukt god tid på å skrive boken, og har underveis prøv ut det de har skrevet på elevene.
– Det gav oss gode tilbakemeldinger. Cecilie har gjort en stor jobb i å bruke skjønnlitterære verktøy som kan levendegjøre teksten på en måte som fenger barn og unge, sier Anne Haugland Balsnes.
Oppgaver
Førsteutkastet om epokebeskrivelsene skrev Anne Haugland Balsnes. Cecilie Halvorsen skrev portrettekstene. Deretter sendte de to tekstene frem og tilbake for å flikke på språk og faglig innhold.
– Noe av utfordringen med å undervise i musikk er at faget er så stort. Det krever mye tilrettelegging fra lærerne for å kunne gi nivåtilpasset undervisning til hver elev innen de ulike delemnene i faget innenfor gitt tidsramme. Derfor har vi laget oppgaver som kan brukes av flere enn oss selv, sier Halvorsen.
Noen av oppgavene er laget for nybegynnere, andre for viderekommende. Forfatterne har hatt kulturskolens rammeplan i bakhodet underveis i arbeidet. Dersom man skal gi opplæring i tråd med rammeplanen, er det gunstig å ha variert læringsmateriale i alle støttedisipliner, som elevene også kan arbeide med hjemme. Det er grenser for hvor mye en rekker i timene, sier Halvorsen.
33 komponister presenteres
I boken er det 33 ulike komponister som presenteres. Ekstra oppmerksomme har de to vært på å løfte frem kvinnelige komponister, og i boken er det portretter både av Clara Schumann, Agathe Backer-Grøndal, Fanny Mendelssohn og flere.
– Det er å lære mer om hvem komponistene var, bakgrunnen deres, livet de har levd og musikken de skapte, har vært svært givende, og noen av historiene har gjort spesielt sterkt inntrykk, sier Cecilie Halvorsen.
– Clara Schumann levde på en tid hvor likestilling var et fremmedord. Hun var gift med Robert Schumann, fikk åtte barn, måtte ta seg av Robert da han ble syk, men maktet likevel å skrive mye god musikk, kombinert med flere turneer over hele Europa, sier Halvorsen.
Kulturrådets innkjøpsordning
– Vi er ekstra glade for at boka er tatt med i Kulturrådets innkjøpsordning, noe som gjør at den blir å finne på alle landets biblioteker. I tillegg til at boka blir spredd, er dette et kvalitetsstempel, sier de. For dette er ikke bare en bok som passer i undervisningssammenheng. Den passer også for alle som ønsker å bli kjent med mange av dem som har vært med på å skape musikkhistorie.
De to gir seg ikke med denne boken. De er nå i full gang med å skrive bind to som skal handle om populærmusikken.
– Vi har et mål om å få den utgitt i løpet av 2022, sier Cecilie Halvorsen og Anne Haugland Balsnes.
Kort om forfatterne og tilknytning til Søgne:
Anne Haugland Balsnes har vært bosatt i Søgne i mange år, og er nok et velkjent navn for de fleste med sine mange kor-prosjekter. Hun er dirigent, musikkviter og arbeider til daglig som professor på UiA.
Cecilie Halvorsen jobber som pianolærer i Søgne kulturskole (nå Kristiansand kulturskole), og har arbeidet her i 15 år. Hun trivdes så godt i bygda at hun valgte å bosette seg her med familie.