På begynnelsen av 1980-tallet gikk noen kvinner sammen om å arrangere en Heimklang-basar for å skaffe til veie midler til det omfattende arbeidet som Søgne Ungdomslag drev på huset. Nå inviterer de store og små til årets Heimklang-basar lørdag 29. oktober kl. 15.00, den 40. i rekken!
Av Ivar Eidsaa
Det var et godt og viktig ungdomsarbeid som ble drevet, og det var behov for penger til å drive arbeidet videre på en god måte. Anne Lise Endresen og Randi Irene Øhrn valgt å starte opp. Saumarlaget hadde sett dagens lys.
Jevnlig møttes de for å strikke og lage gensere, kofter, votter, skjerf, luer og andre håndarbeider som kunne gå som gevinster til en basar de ønsket å arrangere.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Første gang i mars 1982
Den 13. mars 1982 kunne de invitere til den første basaren. Etter kort tid kom også Marit Homme og Grethe Olga Gauslaa med, og sakte, men sikkert kom venner og venners venner med.
– Der vi det ene året hadde vårbasar, hadde vi høstbasar det neste, og slik har vi holdt på, smiler Randi Irene Øhrn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kvalitetsplagg
Da Fritidsnytt er på besøk, er det 12 kvinner som sitter rundt bordet. Noen strikker, andre hekler, og slik har de holdt på siden forrige basar. Resultatet er blitt en lang rekke kvalitetsplagg strikket av kvinner som kan sitt fag.
– Første gangen basaren ble arrangert, var det behov for nye gardiner på Heimklang. Det var artig å se at søgningene sluttet opp om basaren, og da vi talte opp det som var blitt solgt av lodder og årer, hadde vi fått inn 12.000 kroner. Da ble det nye gardiner, sier Øhrn lattermildt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En sosial møteplass
Stemningen rundt bordet er god. Praten går. Smilet og latteren sitter løst. De trives godt i hverandres selskap.
– Det er viktig å ha en god sosial møteplass, og når vi kan bidra med vårt slik at Ungdomslaget har midler til driften, er jo det bra, sier Marit Homme.
– Det er viktig å ta vare på tradisjonene. En kafeteria hører med, og loddene til loddbøkene koster fortsatt 10 kroner, årene 25, og også i år blir det en «loddpøs» hvor barna kan kjøpe lodder for to kroner, forklarer Mie Lunde som selv har håndlagd loddene til to kroner.
– Og selvsagt tar vi imot kontanter, ikke minst er det populært for barna å kunne betale med klingende mynt når de skal kjøpe lodd, legger Lunde til, og opplyser videre at besøkende også kan betale med kort på terminal eller vipps.