Denne turen er veldig fin, og den har et imponerende reisemål: Søgnes største heller. Men utflukten blir vel mest vellykket om du passer på enkelte ting.
Av Jostein Andreassen
Du kjører/sykler gjennom det flotte Repstad-tunet. Et par hundre meter etter dette går der ei bru til venstre. Der er veien til gården Heia. Parkér etter ca hundre meter, før bommen, i veikanten på venstre side, før en antatt tømmerlagringsplass (jf. kryss på kartet). Like etter deles veien, den til høyre går til Heia. Til venstre er det en grusvei utover langs Repstadvannet (på kartet står ”Repstadvann”, men jeg har aldri hørt noen si det slik).
Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.
Bjønnekjerret
Veien går ut til Bjønnekjerret, der det er et jorde og ei gammel bu for lagring av høy. Den går litt opp og ned i terrenget. Etter en stund er det en bom: Pass på, her kan det være beitende dyr i sommerhalvåret, kviger/ungstuter. Om du treffer på dem, gå helt rolig og bestemt like forbi dem. Jeg har aldri møtt dem ”mannevonde”. De er sannsynligvis helt rolige – om du er rolig. Pass på barna, om de er med. Jeg går aldri like bak slike dyr, men foran. Og glem ikke å lukke grinda!
Veien deles
Lenger ute deles veien, gå opp til høyre. Du må over et par koller og kommer så ned til Bjønnekjerret. Gå helt ned til vannet og passér gjerdet. Så, på sørsida av jordet, gå oppover på fjellknattene og finn stien, den er litt usynlig der. Så kommer du opp til et strømgjerde. Stig forsiktig over fra den markerte haugen eller bruk ”håndtakene” i gjerdet for å åpne. Lukk gjerdet igjen!
Artikkelen fortsetter under bildet.
En stein med hvitt merke
Følg stien oppover, den blir noe brattere. Når du så kommer til en tydelig liten stein på venstre side av stien med et hvitt merke, gå da rett fram oppover – og ikke til venstre. Stien, her en flott skogssti, dreier til høyre og flater ut gjennom en lauvskog. Følg denne bortover. Passér så en knatt på venstre side og gå gjennom gjelet med en granskog. Terrenget åpner seg, du ser Tvi- (dvs. to) tjønnan der ute. Du går litt nedover mot kanten av fjellet på høyre side.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En svær fjellblokk som har falt ned, danner helleren: Den har en stor og lang åpning, (jf. bildet). ”Hula” er ca 17 X 7 X 7 m. Høy som ei kirke, derav navnet. Den er ikke tørr, så derfor har den trolig ikke vært bebodd (fylkesarkeolog Ghattas Sayej pers. med. etter en befaring). Trø på steinene inne der, ellers blir du våt. Torleiv Repstad, som viste meg etter eget initiativ helleren på 1980-tallet, fortalte at utskiftningen mellom Repstad og nabogården i sør, ble underskrevet der. Da rodde vi over til Bjønnekjerret og tok stien opp. Det var en gild tur!
Kos deg der inne og foran munningen! Har du mat og kaffi med? Ta turen tilbake, den er fin, men pass på dyr og grinder.