Årets utgave av årboken til Søgne historielag er spekket med gode historier om både den nære og fjerne fortiden, og har et innhold som burde interessere både unge, voksne og de godt eldre.
Av Ivar Eidsaa
Årets utgave av årboken er på hele 370. Aldri har den vært større, og redaksjonskomiteen bestående av Else Marie Nerland, Enny-Karin Vindheim, Siw Røinås og Jostein Andreassen har rett og slett gjort en strålende jobb.
– Det har vært en omfattende jobb, men det er jo gøy når innholdet blir så variert, sier Else Marie Nerland som har ledet redaksjonskomiteen.
Oppsiktsvekkende kapitler
Boken har rett og slett noen svært oppsiktsvekkende kapitler. Bjarne Trysnes Sørensen har skrevet kapitlet «Uthavna Ny-Hellesund sett gjennom kunstnerøyne», et kapitel med mye variert innhold og informasjon, hvor Trysnes Sørensen presenterer alle kunstnerne som gjennom generasjonenes gang enten har oppholdt seg i eller blitt inspirert av elementer fra Ny-Hellesund i deres kunstneriske virke.
I kapitlet er det i hvert fall for undertegnede mye ny informasjon, og ikke minst flere illustrasjoner over bilder som ulike kunstnere har malt i og fra Ny-Hellesund.
Mange fiskemottak i Søgne
Vi vil også stoppe opp ved Jan Helge Fladmarks brede presentasjon av alle de fiskemottakene som har vært i Søgne, hvor de lå og hvem som drev dem og historien bak.
Her fortelles nemlig historiene til mottakene så vel i Ny-Hellesund, Stølen, Langenes og Ålo, som Borøya, Høllen og fiskeforedlingsbedriften som i sin tid lå på Flatholmen.
Eldbjørg Berentsen har skrevet kapitlet «Trysnes før og nå», hvor de gamle historiene fra Trysnes løftes frem, helt opp til vår tid da Raymond Berentsen transformerte Trysnes da han etablerte marina, utleieleiligheter og restaurant langt vest i Søgne.
Ønsker flere bidragsytere
Søgne historielag planlegger å utgi en årbok hvert år. Else Marie Nerland sier at det så langt har vist seg at det er mange som har stoff om Søgnes historier, og er interesserte i å bidra, noe som er svært oppløftende.
– Men vi er også interesserte i «nye penner» og flere innfallsvinkler til Søgnes historie, sier Nerland, og nevner:
– historier og beretninger om fredsvåren 1945, da det i 2015 er 70 år siden freden kom
– barndomsminner, ikke minst fra dem som er 50-60 år eller eldre
– beretninger om lag og foreninger, være seg kristelige foreninger, fagforeninger, humanitære organisasjoner ol.
– beretninger fra arbeidslivet
– historier fra hyttefolket, sommergjester og ferie
– historier om hus og steder
– Vi er også interesserte i gamle bilder. Så dersom noen der ute har materiale liggende eller historier å bidra med, kan vi kontaktes på mailadressen enny-k@online.no, sier Else Marie Nerland.
Else Marie Nerland – Smittelegen som var forut for sin tid