Vipps 2

Skjebbe – en delikatesse

Sjebbe

Rynker du litt på nesen når du får en skjebbe på kroken? Det skal du ikke, det er en delikatesse.
Min er faring er at ikke alle er så fornøyd når fangsten viser seg å være en skjebbe. Ikke særlig store og alt for mye ben, er ofte et argument. Dette er synd, for her går en glipp av skikkelig god matfisk.

 

Artikkelen står i Sommermagasinet/ Fritidsnytt nr 5 2025

 

Sløye skjebbe
Hvis en sløyer skjebba riktig, er det en skikkelig delikatesse. Med litt trening er det ikke vanskelig. Kutt av hodet, skjær to kutt langs ryggen. Ta tak i skinnet oppe og dra det av.

 

Selv steker jeg hele skjebba med ben, men du kan også dra bort benet og sitte igjen med rene nydelige fileter. Det er litt jobb, men en får absolutt igjen for det. På Youtoube kan du også finne film om hvordan du sløyer skjebba.

 

Stek i panne
Skinnet til skjebba er ikke mye å rope hurra for, så for min del havner det sammen med hode og innmat i søpla. Min favoritt er stekt i brunet smør. Stek den så den får en sprø overflate. Kokte poteter, smelta smør, gjerne med litt gressløk klippet over eller i det smelta smøret. Et lite tips. Er skjebba helt fersk krøller den seg i panna, da kan det være litt vrient å få den helt sprø. Salt den littegrann og la den godgjøre seg en stund, så blir hele fisken sprøstekt.

 

Tilbehør kan være så mangt, hva liker du? Agurksalat? Bare å prøve og smake.

 

Skjebber og ørret i sann forening pyntet med dill og persille.

Skjebber og ørret i sann forening pyntet med dill og persille – en delikatesse.

 

Brød og skjebbekake
Vil du gjøre det enda enklere, ta en nystekt og sprø sjebbefilet på et stykke ferskt brød, med et solid lag meierismør. Hvis fangsten er mange skjebber, slik jeg er vant til fra min barndom, anbefales skjebbekaker.

 

Rens skjebbene godt og ta av skinnet. På små skjebber bena så myke at alt kan gå i kverna. Eneste som trengs er litt egg, salt og pepper, hvor mye kommer an på hvor mange skjebber du har malt. Bland alt sammen til en jevn og fin farse. Form farsen til runde kaker med hjelp av en skje og dypp skjeen i vann mellom hver kake og stek dem til de har fått en fin stekeskorpe. Sjekk at de er gjennomstekte.

 

Fiske
Selv trives jeg aller best med stangfiske og meitemakk. For meg er dette nydelig avslappende, sitte og se på korkduppen i vannflaten. Når det da napper, duppen begynner å bevege seg i vannflaten, dukker under, spenningen stiger og følelsen når en får den opp. Det er sommer det.

 

Lurer du på hva skjebbe er? Kjært barn har mange navn, andre navn er abbor og tryte.

 

Les også fisketips med Stein Grønberg

Les også tips til hvor du kan fiske i Sygna

 

Flere saker