Dyrk din egen hvitløk

Anita S. Dietrichson gir råd til hvitløksdyrking.

Det er flere grunner til at du bør dyrke din egen hvitløk. Først og fremst fordi løk er veldig moro å dyrke, den er enkel å få til, det er lett å bli selvforsynt og å oppbevare den. Dessuten importerer Norge 97 prosent av all hvitløk som dyrkes, fra Kina, Sør-Amerika og Sør-Europa. Det er enda en grunn til å dyrke selv.

 

Artikkelen står i Fritidsnytt nr 6 2025. Her får vi tips av Anita S. Dietrichson, kanskje Sørlandets største hvitløksdyrker, foto over. 

 

 

Det finnes to typer hvitløk; hardneck og softneck. Hardneck har en hard stilk i midten som løken vokser rundt. Softneck har en myk stilk som ikke danner dette harde senteret, og dermed gjør den lett å flette.

 

Vi setter hvitløken om høsten, så nær opp til frosten som mulig, og høster den i slutten av juli – softneck kanskje noe før. Det er mange planteskoler som har salg av hvitløk, så ikke bruk butikkhvitløk, den er ofte vokst opp i et helt annet klima. Dessuten kan du risikere at du får med deg sykdommer og annet som vi ikke vil ha i jorda.

 

Det er fint å starte forberedelsene til hvitløksdyrking nå. Hvitløken vil ha næringsrik jord og godt med nitrogen i jorda. Har du tomme bed etter grønnsakene, så sørg for at jorda ikke ligger åpen, men dekk med gressklipp, tang, hestemøkk, avskjær fra hagen, eller så grønngjødsel. På disse månedene fram til setting vil jorden bli omdannet og er ekstra godt forberedt til å ta i mot løken.

 

Sett ett og ett fed med 10-15 cm imellom og 10-15 cm dypt. Ha ca 30 cm mellom radene. Dekk med god jord over og legg et toppdekke, slik jeg beskrev over.

 

Når vinteren kommer ligger løken i jorden, og vil ikke spire før til våren. Har du plantet den litt tidlig, og det har blitt en mild vinter kan løken spire før. Det er ingen krise, men vi vil helst ikke det, så følg med på værmeldingen og vent med å sette den til så nær opptil frost som mulig.

 

Sørg for å gi løken masse næring når den spirer til våren, og utover fram mot Sankt Hans. Så høster vi den i slutten av juli, henger den til tørk med stilk og røtter for at den skal trekke næring mens den tørker. I slutten av august renser vi den og bruker de største feddene til å sett ny runde. Resten nyter vi utover vinteren. Hvitløk oppbevares i romtemperatur. Ikke i kjøleskap, da vil de spire.

 

Se bilder under.

 

Lykke til fra Songdalen Hagelag!

 

Hvitløken ligger klar til setting.

Hvitløken ligger klar til setting.

Dette er hvitløken Valdres.

Dette er hvitløken Valdres.

Har vi egne løk venter vi med å splitte de til vi skal sette de.

Har vi egne løk venter vi med å splitte de til vi skal sette de.

Hvitløken høstes på sommeren og henges så til tørk 3-4 uker.

Hvitløken høstes på sommeren og henges så til tørk 3-4 uker.

 

Flere saker