Agder Folkehøgskole, Søgnes vakreste monumentalbygg gjennom tidene, ble reist under Randelsheia på Tangvall i 1918. Dette var en svært viktig kulturinstitusjon i Søgne.
Av Jostein Andreassen
Gymsalen, lengst til høyre, var åsted for mange forfatterkvelder og interessante foredrag, for eksempel innen Folkeakademiene. Vi som var ungdommer på 1960-tallet, ble kjent med elevene på skolen, de var fra hele landet. Det var ikke så mye som skjedde her i bygda i de tider, så også dette var med på å utvide vår horisont, både innen Norges geografi og mangslungne dialektflora. Noen av dem som var flinke i idrett, var ikke sjelden vikarer i faget hos oss på gamle Lunde skole. Flerfoldige ungdommer fra Søgne før krigen hadde med utbytte gått et vinterkurs på Tangvall.
Krigen
1940-45 var den vakre bygningen såkalt Ortskommandantur for okkupasjonsmakten. Her hadde han som da pga. forholdene omtrent innehadde all makt i Søgne, Hauptmann Brück, sitt kontor, jeg tror i 2. etasje. Nær undergangen til nåværende E 39 kan nå ses en utsprengt grotte i fjellet til rømningsvei ved en eventuell alliert bombing. Den var sikkert også i bruk til lager for annen tysk virksomhet i området, som var stor.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mer stoff
”Søgne før og nå” (1981), bind 1, side 105ff. har en artikkel om skolen av tidligere styrer Gunnar Lande. Videre har en senere rektor, Konrad Opdahl, som vi kjenner godt fra musikklivet i bygda, sammen med sin kone Ingeborg skrevet og redigert en opplysende bok om skolen gjennom 120 år (den var annetsteds før Søgne), denne kom ut i 2005 og kan lånes på biblioteket.
Brann!
Ca. kl 21 på kvelden lørdag den 28. januar 1967 brant skolen ned. Jeg var blant de første som ankom, og dette var et enormt og varmt bål. Dette var bare forferdelig. De elevene som ikke var bortreist, stod og
holdt i hverandre og gråt. Jeg sørger ennå over den flotte bygningen og den gode kontakten vi hadde med elevene. Etter brannen flyttet undervisningen til Møvig, siden ble skolen reist på nytt i Stokkelandsskogen.
Appell
Før jeg avslutter og takker Odd Kindberg for det flotte bildet, så spør jeg: Agder Folkehøgskole, hvor er dere? Det er sikkert fem år siden jeg for min del hørte noe som helst fra dere eller leste noe om dere. Hvor mange elever har dere i år? Hvor er de? Vær så snill å engasjere dere i bygda, jeg merker i alle fall ingenting. Fortell hva dere gjør, om de forskjellige linjene og hvordan det går! Dere er alt for mye blitt ”en stat i staten”. Det var det som absolutt ikke var tilfelle før 1967, da var dere en meget godt integrert del av Søgnes pulserende liv, og mange ønsker dere tilbake i dette.