Ann Beate Tempelhaug og Eirik Gjedrem fra Søgne inviterer til storutstillingen MØTE i Telemark kunstsenter i Skien.
Utstillingen åpner lørdag 19. september og holder på fram til 25. oktober, heter det i en pressemelding fra Telemark kunstsenter.
Det er to veletablerte og rutinerte kunstnere som her stiller ut helt nye keramiske arbeider, nesten ennå litt varme fra gassovnen Danloff ved Norsk Teknisk Porselen i Fredrikstad, som er på størrelse med en middels hybel-leilighet i Oslo. Abstrakte, men med klare assosiasjoner til naturen og da særlig den ved og i havet.
Rik og sanselig
– Gled dere til en rik, sanselig utstilling, hvor fargene og formene har hovedrollen, skriver kunstsenteret i pressemeldingen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I Ann Beate Tempelhaug sine store skulpturelle fat er det ofte de lyse valørene i pastell som får regjere, finstemt komponert i det som kan minne om en vått-i-vått-teknikk i akvarell. I det siste har gule, rosa og mørke, sorte toner trådt fram. Stemningen de formidler oppstår gjennom de varsomme og finstemt improviserte sporene hun etterlater i flaten, som får styrke og kraft gjennom den monumentale størrelsen på arbeidene. Vi suges inn under vann, ut i en blomstereng eller mot et iskaldt øde. Fatene brennes flere ganger og bearbeides i prosessen lag på lag i det som best kan beskrives som styrte tilfeldigheter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ann Beate Tempelhaug sier selv om verkene sine:
– For å knytte meg sterkere til livet og kunsten gav jeg meg selv et løfte for 11 år siden – jeg skulle lage fat som er større enn meg selv. Nå har jeg fått ut tre. Det ene er på Sørlandsutstillingen nå, det andre er i Brussel og skal stilles ut i Paris på en stor kunstmesse i oktober kalt PAD Paris. Det siste og aller største får dere se her.
Kraftige keramiske volumer
Eirik Gjedrem arbeider med kraftige keramiske volumer hvor han bruker pølseteknikk og en del mindre arbeider hvor han bruker egenutviklede teknikker. Det resulterer i sterkt forstørrede amorfe, korall-liknende former. De organiske formene bølger ut og inn i hverandre i et intrikat, ujevnt mønster. Arbeidene er både stramme og lekne i formen og fargevalget og begge er hele tiden på jakt etter nye fargenyanser som står til formene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Eirik Gjedrem om sitt arbeid:
– Jeg inspireres av vann, et element i evig kretsløp, i konstant bevegelse gjennom alle livsformer. Et grenseløst univers. Tema som har stått sentralt i mitt arbeid i alle år. Vannets bevegelser, bølger og spiraler, gir formene uttrykk. Det vektløse gir formene karakter. Vannet og leira, to materialer med mange felles egenskaper – en uuttømmelig kilde til inspirasjon. Vann har også mye til felles med underbevisstheten – med sine uendelig dyp.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kunstnernes tanker om tittelen MØTE:
– Vi møtes hver dag, både hjemme og på verkstedet. Og vi møter hverandre ved å gi tilbakemeldinger på hverandres arbeider, og forsøksvis hente ut det beste i hverandre. De siste årene har vi også hatt flere utstillinger sammen. Da fokuserer vi på hvilke arbeider som kan utfylle hverandre, hvordan gi og ta kvaliteter, forsterke uttrykk. Eller kanskje søke dobbelt. Dobbelt så sterkt, dobbelt så dypt, og på den måten også bevege seg utenfor det kjente. Inn i nye møter, kunstnerisk og eksistensielt. Mellommenneskelig.
Endring i planene
En av tankene bak denne tittelen tok utgangspunkt i en ide om å lage et samarbeidsprosjekt hvor vi fysisk skulle la våre arbeider møtes. Helt konkret det å la Ann Beate sine flater møte Eirik sine former. Eirik fikk Covid 19 i begynnelsen av mars, på selveste 8. mars. Ann Beate brakk kragebeinet 31 mai og måtte opereres. Av helsemessige årsaker lot dette seg da ikke gjennomføre, men vi tenker at denne tittelen dekker godt uansett. I et møte er det noe som oppstår mellom. Dette udefinerbare har vært et bakteppe i arbeidet mot denne utstillingen.
De to har stilt ut flere ganger sammen før og gjennomført oppdrag sammen i offentlig rom.
Hver for seg har de holdt en rekke gruppe- og separatutstillinger, mottatt priser og har verk representert i offentlige samlinger.
Eirik er blant annet innkjøpt flere ganger av Sørlandets kunstmuseum, KODE, Nasjonalmuseet og CLAY Keramikmuseum Danmark, har 10-årig arbeidsstipend fra Kulturrådet, vunnet den prestisjetunge «Award of Merit» i New Zealand og Kunsthåndverkprisen.
Ann Beate er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet, KODE og Sørlandets Kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstmuseum, separatutstillinger blant annet på Artendal, Bomuldsfabriken Kunsthall, Schauraum für Angewante Kunst, Wien, KRAFT i Bergen og kunstmessen Collective Brüssel, representerte Norge på Collect i New York og London.