Høst = jakttid. Når sommeren er på hell og høsten er på gang så begynner det å rykke i avtrekkerfingeren til jaktfolket som spinner etter å komme seg ut i naturen i jakten etter diverse forskjellige typer vilt.
I den forbindelse presenterer Frittidsnytt til denne utgave guiden: Jakt fra A til Å, etter å ha fulgt jaktkompisene Arild Bjørkenes og Helge Nygård på jakt etter rådyr og hjort i Søgneskogen.

Arild Bjørkenes (til venstre), Helge Nygård og Hilma er klare for jakt.
Lover og regler
Før en i det hele tatt kan starte jakten på viltet må nye jegere gjennomføre jegerprøven. Den omhandler kunnskap om jaktbare arter, skytevåpen, human jakt, håndtering av vilt og ettersøking av skadeskutte dyr. I Søgne er det mulig å gjennomføre jegerprøven hos Søgne jeger og fiskeforening (SJFF) som tilbyr dette to ganger i året.
Når du har bestått den teoretiske delen gjenstår den praktiske skyteprøven. I motsetning til teoridelen som må beståes en gang så må den enkelte jeger gjennomføre og bestå selve skyteprøven hvert år.

Helge Nygård nede til venstre skyter jegerprøven på Trydalen skytebane.
I Søgne er det mulige å gjennomføre skyteprøven hos Trydalen skytterlag på Try, eller gjennom SJFF på Heddeland og Breland sin skytebane på Sløgedal. Søgne skytterlag tilbyr praktiske jaktprøver på Årdalen skytebane. I tillegg til gjennomførte jaktprøver må også den enkelte jeger betale jegeravgift til staten før en kan starte jakten etter viltet.
Forberedelse
Før du skal ut på jakt er det alltid viktig med gode forberedelser.
Arild og Helge forteller: – Før vi skal i gang med jakten er det mye som må planlegges. Riktig bekledning og rett ammunisjon er selvfølgelig obligatorisk. I tillegg så er kommunikasjonsutstyr blitt en viktig del av jakten.

Jakthunden Hilma utstyrt med sender.
Når du har møtt frem til område som det skal jaktes i så må det legges en plan for hvor jegeren (e) skal sitte på post og hvordan en benytter hunden hvis den er en del av jakten. Når det gjelder plassering av post(er) så kan følgende påvirke plasseringen: Tidligere erfaringer, observasjoner av vilt, vindretning samt god utsikt.
Jakt
Fritidsnytts jaktlag består av de to jegerne (Arild og Helge) samt jakthunden Hilma og alle utstyrt med sender. Når de er ferdige med forberedelsene så er det klart for jakt etter viltet, i dette tilfellet så er det rådyr og hjort det handler om.

Helge Nygård på post.
Helge plasseres på post, en topp motivert hund (Hilma) sendes ut på søk etter vilt, med håp om los, og Arild beveger seg til fots for eventuelt å oppdag viltet eller sørge for at det beveger seg i retning av Helge.

Hilma sendes ut for å finne vilt.
– I forhold til tidligere tider hvor kommunikasjonen kunne være så som så er dette nå blitt veldig bra. Ved hjelp av en app kan vi få frem kart over jaktområdet på telefonen hvor en kan se hvor hunden og eventuelt jagere befinner seg til enhver tid. I tillegg kan vi også se hvor eventuelle andre jegere som er ute i området på samme tid befinner seg. Det beste med dette er helt klart at en til enhver tid vet hvor hunden er. Som kjent kan hundene tilbakelegge store avstander når de er på «jakt» etter viltet. Noe som i tidligere tider ofte medførte at hundeeierne måtte kjøre rundt om i bygda både en og to dager for å få hjem en helt utslitt jakthund, kommenterer jakthund-eier Arild Bjørkenes.
Viltet er felt
Når viltet (forhåpentligvis) er felt så starter slakteprosessen. Det første som må gjøres (kjapt) er å sprette opp buken på viltet slik at en får ut mageinnholdet. Etter at det er utført er det å få viltet ut av skogen. Med unntak av elg som veier mye, så er det normalt at jegeren bærer viltet, i vårt tilfelle rådyret, på nakken frem til vei, slik at dyret kan fraktes hjem for flåing og skjæring. Dette kan utføres av den enkelte jeger hvis kjøttet kun er til eget bruk. Dersom kjøttet skal benyttes til videre salg så må dyret videre til godkjente slakterier.

Hilma inspiserer byttet og vom-innholdet.
Viltslakteri
På Finsland nord i gamle Songdalen kommune ligger Spikkeland Viltslakteri, som har eksistert i rundt 30 år.
Dagfinn Spikkeland som driver viltslakteriet forteller: – Det er strenge regler når det gjelder vilt som skal tilberedes for videresalg både når det gjelder utførsel og oppbevaring. Temperatur og renhold er veldig viktig. For at vi skal være godkjente for videresalg så har vi et godt samarbeid med mattilsynet. Under den mest hektiske høstjakta er de innom oss minst to ganger per uke.

Rådyret er ferdig flådd og klart for skjæring.
Når en jeger eller et jaktlag har felt et dyr så er det viktig at de kjapt tar kontakt med oss slik at slakteprosessen kommer i gang tidsnok. Nedskjæringen av dyret utføres ved 12 grader, før kjøttet pakkes og lagres på kjøla, før eventuelt jegeren/jaktlaget vil ha kjøttet tilbake til eget bruk, eller det skal sendes til forretninger som driver videre salg av kjøtt. Mens vi tidligere kunne slakte opp mot 600 dyr i året har vi trappet ned slik at vi nå ligger på rundt 250 dyr i året, noe som betyr at vi må si nei til en del henvendelser.

Spikkeland Viltslakteri, her med bestefar og eier Dagfinn Spikkeland og barnebarnet Julian, som bestefar håper vil overta slakteriet.
Mat
For mange jegere er et skikkelig måltid bestående av kjøtt hvor en selv har stått for alt fra A til Å det store høydepunktet: – Det å kunne nyte viltkjøttet, som man har skutt selv, sammen med godt tilhør og riktig drikke er så absolutt en høydare rundt hele jaktprosessen. Ingen ting smaker bedre en det kjøttet du selv har sørget for, gjerne i festlig lag sammen med jaktkompiser.

Vann i munnen: Hjort med perfekt tilbehør.
Selv om jakten på viltet selvfølgelig er en drivkraft, så er helt klart det sosiale rundt både jakt, tilberedelse og smaksopplevelser, som inkluderer gode og garantert overdrevne jakthistorier en viktig faktor, avslutter jaktkompisene Arild Bjørkenes og Helge Nygård.
Viktige jakttider:
Rådyrbukk 10. august – 23. desember
Hjort 1. september – 23. desember
Rådyr 25. september – 23. desember
Elg 25. september – 23. desember
Hare 10. september – 28 (29). februar
Bever 1. oktober – 30. april
Storfugl 10. september – 23. desember

