Rett før jul kom det opp et bygg ved Tangvall gård med skiltet Bondens Kolonial. Her har Terje Pettersen og sønnen Toralv startet utsalg av kortreiste og lokale varer fra bønder i Søgne og omegn. Søgnebønder samarbeider om produksjoner og selger varer under felles merke, 4640 Søgne.
Saken står også på trykk i Fritidsnytt nr 1 2025
– Utsalget åpnet et par uker før jul og hadde 100 kunder om dagen. Interessen har vært stor, og vi opplever at tilbudet blir tatt godt imot, sier Terje og Toralv.
Bondens Kolonial ligger veldig sentralt på Tangvall, med mange parkeringsplasser. Her er det åpent for salg hver dag. Til våren blir det et uteområde med salg av grønnsaker.
– Vi har storfe, gris og lam, så da skal vi ha lokalprodusert grillmat til sommeren som kommer fra mine og andre samarbeidspartneres dyr. Vi produserer også saft og eplemost på gårdene som vi selger, og skal nå også i gang med å produsere øl, forteller Terje.
– Bondens Kolonial leverer også varer til restauranter i byen. Flere og flere er opptatt av å kjøpe fra oss fordi vi kan levere samlet mange av produktene de trenger, og de slipper å kontakte flere leverandører, sier butikkeieren. Han forteller at med et samarbeid på salg og markedsføring, så er det lettere å være leveringsdyktige over tid, med mange leverandører å spille på.
Leverandører til utsalget
Per Try har drevet Stauslandstunet gård i en årrekke, og leverer nå eplemost, poteter, grønnsaker og bringebærsaft til butikken.
Slakteren i Søgne er kommet med i 4640 Søgne med videreforedlet kjøtt fra bønder i området. Repstad gård har Høylands storfe og Lars Erik Eikås har griser. Skudenes gård, også kalt vingården, er med, og leverer blant annet honning og vin.
– Vi tar inn produkter også fra andre gårder utenfor Søgne. Det er blant annet syltetøy fra Røyland gård i Iveland og osteprodukter fra Tjamsland gård i Birkenes. Det er oster som har vunnet i verdensmesterskap i sin klasse. Vi tar inn kvalitetsprodukter som ikke produseres i Søgne, og er interessert i flere som kan levere til oss, sier Terje.
Samvirkeprosjektet 4640
Fritidsnytt var hos Terje Pettersen på Tangvall gård i 2014. Han var da i gang med å skape et samvirkeprosjekt, 4640 SØGNE.
– Tanken var å skape et samarbeide mellom matprodusenter i Søgne og satse på kortreist mat. Det har gått veldig bra, forteller Terje Pettersen. Samarbeidet mellom gårdene har blitt intensivert etter utsalgsprosjektet.
Saue- og grisebonde
Selv driver Terje Pettersen med sau og gris.
– Vi har økt besetningen av sau fra 65 i 2014 til 150 vinterforede sauer nå i år, forteller han. Det er av rasen gammelnorsk spelsau. Det er den norske ursauen. De fleste vanlige spelsauer ble krysset med islandske sauer på 70-tallet, på grunn av satsning på økt kjøttmengde, mens gammalnorsk spelsau er regnet som den best bevarte originale sauerasen i Norge, forteller sauebonden.
I fjor høst starten han med svineproduksjon, og samarbeider med Slakteren i Søgne om foredling av kjøttet.
– Slakteren produserer skinker, forskjellige typer pølser, ribbe og bacon, som vi også har til salgs hos oss i butikken. Vi hadde lyst å lage langtidsmodne skinker som ble produsert lokalt, i Søgne, da måtte de gårdene som har mulighet komme i gang å gjøre det. Vi får produsert lammepølser hos slakteren i Søgne, og her trenger han også svinefett i pølsene, så de ikke blir for tørre, forteller han.
Terje tenker å ta inn frilandsgriser på sensommeren og ha de utover høsten. Noen har kanskje merket lukten av gris. Han har fått noen reaksjoner på lukten, men han har hatt reksjoner på sauene også, og synes at en må regne med lukt fra dyr når en driver gård midt i sentrum, og arealene er regulert til dette formålet.
Bevissthet og trend øker interessen for kortreiset varer
– Det er mer bevissthet i dag, særlig etter korona, om å være selvforsynt. Folk er også mer interessert i kortreist mat med tanke på at det spare miljøet for forurensing med transport. Måten mange produkter er laget på, med flere tilsettingsstoffer, har med lang reiseavstand og lang holdbarhet å gjøre. Kvalitet har mye med ferskhet å gjøre. Kortreist er en måte å beholde dette på, og vi håper kundene setter pris på vårt kortreiste varetilbud fremover, sier Terje og Toralv Pettersen i Bondens kolonial.

Toralv Pettersen viser en lokalprodusert pølse fra Slakteren i Søgne.

Bondens kolonial ligger sentral på Tangvall.

Terje Pettersen i 2024 da han startet opp med spelsau.