Hannemor´s oppskrift på nellikflesk

Hannemor, nellikflesk

–  Til jul MÅ jeg ha nellikflesk. Det er også noe jeg er vokst opp med. Bestemor Karen Hansen i Høllen lagde alltid nellikflesk, forteller Hannemor, og deler oppskriften.

 

Saken står i Julemagasinet/Fritidsnytt nr 9 2025

 

Jeg tror nellikflesk er en lokal variant av sylteflesk, hvor vi har hele nellik stukket inn på utsiden av flesket. Jeg ber om ei feit ribbe hos Slakteren i Søgne når jeg skal lage nellikflesk. I gamle dager var dette en måte å få brukt bukfettet på grisen på en god måte, forteller Hanne Kristine Flæte, også kalt Hannemor.

 

Her kan du lese intervju med Hannemor.

 

Nellikflesk

 

Nellikflesk som min bestemor lagde

 

Ca 2 kg tynnribbe

Vann til det dekker ribben

2-3 ss salt

Hel nellik

 

Kok ribba i vann og salt. Om ikke ribba er så stor, justerer du bare vann og salt.

Koke/trekke ca 1-2 timer

Avkjøl den litt før du legger den på ett fat med svorsiden opp

Stikk hel nellikspiker ned i svoren

Lag en saltlake på ca 1 liter vann og 100 gram salt.

Legg ribba i saltlake i 1-2 dager. Det er lov å smake seg frem.

 

Du kan deretter lage en lett saltlake for å oppbevare den i kjøleskapet eller frys ned i stykker

 

Svak saltlake for oppbevaring

 

300 g salt

5 L vann

1 ss sukker

 

Lykke til og nyt!

 

Nellikflesk

 

 

Flere saker