– Til jul MÅ jeg ha nellikflesk. Det er også noe jeg er vokst opp med. Bestemor Karen Hansen i Høllen lagde alltid nellikflesk, forteller Hannemor, og deler oppskriften.
Saken står i Julemagasinet/Fritidsnytt nr 9 2025
Jeg tror nellikflesk er en lokal variant av sylteflesk, hvor vi har hele nellik stukket inn på utsiden av flesket. Jeg ber om ei feit ribbe hos Slakteren i Søgne når jeg skal lage nellikflesk. I gamle dager var dette en måte å få brukt bukfettet på grisen på en god måte, forteller Hanne Kristine Flæte, også kalt Hannemor.
Her kan du lese intervju med Hannemor.

Nellikflesk som min bestemor lagde
Ca 2 kg tynnribbe
Vann til det dekker ribben
2-3 ss salt
Hel nellik
Kok ribba i vann og salt. Om ikke ribba er så stor, justerer du bare vann og salt.
Koke/trekke ca 1-2 timer
Avkjøl den litt før du legger den på ett fat med svorsiden opp
Stikk hel nellikspiker ned i svoren
Lag en saltlake på ca 1 liter vann og 100 gram salt.
Legg ribba i saltlake i 1-2 dager. Det er lov å smake seg frem.
Du kan deretter lage en lett saltlake for å oppbevare den i kjøleskapet eller frys ned i stykker
Svak saltlake for oppbevaring
300 g salt
5 L vann
1 ss sukker
Lykke til og nyt!


