”Her er jo flottere i Norges bank!” Dette er en av kommentarene fra bygdefolk da Nygård skole åpnet sitt nye skolebygg den 21. januar 1923.
Av Jostein Andreassen
Det kom elever fra et tidligere skolehus på Sangvig: Bygget er nå bolighus og står fremdeles like vest for Betania, i enden av Skarveien, eller bedre: I krysset mellom Austrusbakken og Soltaveien.
Også gamle Stausland skole ble lagt ned: Huset fins fremdeles ved den lille bakken vest for veien inn til Stauslandstunet.
Likeledes fra Klepland skole: Nå er den revet, men lå i krysset mellom Toftelandsveien og Kleplandsveien. Her ruver nå det store bygget som er kalt ”Tangvall Park”.
Etter skolehustida var huset bolig, så ble det etter hvert tilhold for elektrikere/elektrisk forretning – og siden bygd sammen med andre forretninger inntil tomta fikk et helt annet formål.
Artikkelen fortsetter under bildet.
14 skoler i Søgne ble til én
I 1923, fram til åpningen av Nygård skole, var det hele 14 skoler i Søgne: Lunde, Sangvig, Ny-Hellesund, Stausland, Ormestad, Klepland, Tånevig, Ålo [på Lastad], Borøya, Try, Søvig, [Østre] Strandene på Lyngmyra, Dahl og Lia skole. Samme år var det 400 elever på disse skolene.
Komiteen for byggeplan for ”Fellesskolen” på Nygård var: Anton Tofteland, Tønnes Aaraas, Kristian Andresen, prost Haus, ordfører Sverdrup og kirkesanger Sundbø. Blant aktuelle tomter som ble vurdert, var Nicolai Jakobsens eiendom på Stausland (bruk 20, mellom den nåværende skolen og veien gjennom Linnegrøvan). En flate på heia Anderåsen var også inne i bildet, men ble snart forkastet. Da det ble klart, sa prost Haus: ”Nu stiger vi ned fra Anderåsen.”
Betalte 30.000 kroner
Dermed ble ”Stavenes eiendom på Stausland” kjøpt inn for kr 30.000. Det var bruk 1, kalt ”Nygård”, det er vel derfor skolen ble hetende ”Nygård skole” og byggeområdet østenfor mange år senere ble kalt ”Nygårdsheia”.
Siden la komiteen fram to utkast til skolebygning(er), begge tegnet av arkitekt Ivar Næss. Det ene, med fasaden mot vest, ble valgt, og ”det hele byggekompleks vil svare bedre til omgivelsene og byggestilen i Søgne”.
Byggmester var en mann ved navn Eriksen-Jensen. Samlet byggesum ble kr 112.393,20. Det var mye penger, så malingen måtte vente til neste år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dugnad
Til å utstyre sløydsalen i kjelleren ble det avholdt basar. Gevinstene var laget av elevene, med lånt verktøy. Det samme ble gjort for å få inn penger til dekketøy for julefester og lignende. Noe av innredningen til gymsalen ble dessuten gjort på dugnad. Søvrin Ånensen gav treet som ble brukt til bom. Anton Tønnessen telja den til med skavøks og høvel. Så gikk det ca 20 år, de fleste sikkert gode i en flott skolebygning ..
Nazistene overtok skolen
Men så, den 20. desember 1942 ble skolebygget overtatt av nazi-tyskerne. Beskjeden ble gitt samme dag, en nordmann og to offiserer troppet opp og banket hardt på døra. Elevene måtte sendes hjem på dagen. Protokoller og annet verdifullt måtte fjernes i hui og hast.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Samme dag kom okkupasjonsmakten kjørende med hester og svære lass til sin egen innredning. 8. februar 1943 kom Nygård skole i gang igjen – på Betania. 23. august ble lærer Th. Vigmostad tatt og sendt til Tyskland. Martin Mæsel ble også satt fast. Dessuten ble Tarald Eg og Thomas Leire arrestert; de ble gjeninnsatt i sine stillinger senere. Men spør om skolen kom i gang igjen da freden brøt løs i 1945! (Men da måtte det ryddes opp først ..)
”Nygårdshallen” ble bygd i 1982. I 1984 hadde skolen hele 360 elever og 23 lærere. Pr 2023 i jubileumsåret er skolen blitt utvidet og modernisert flere ganger, også nylig. Nå er den sikkert aldeles tipp-topp! Nygård skole er en framtidsretta barneskole.
Kjære alle dere på Nygård skole: Gratulerer med jubileet”. Hipp Hurra for Nygård skole!
KILDER:
”Søgneboka I”, side 120.
Oddbjørn Eikestøl (red.): ”Søgne før og nå”, bind 4, side 181ff. Denne artikkelen er skrevet på grunnlag av Gerd Lillan Olsens flotte artikkel om Nygård skole i boka.