Julemat hos Slakteren i Søgne

Elise Holmen skjærer opp et lam. Hun holder opp ribbene, som skal saltes og tørkes til pinnekjøtt.

15Slakteren i Søgne het tidligere T. T. Eikestøls eftf, og er Søgnes eldste bedrift fra 1897. Bård Klungland overtok etter Torbjørn Eikestøl i 1994. Datteren Elise Holme eier bedriften i dag. Da hun overtok, endret hun navnet til Slakteren i Søgne, men firmanavnet er ennå Eikestøl AS.

 

Vi treffer Elise Holme hos Slakteren i Søgne på en mandag.
– Det er nokså skrint med pinnekjøtt nå, for det gikk så mye i helgen, forteller hun. Folk venter ikke til jul med å spise pinnekjøtt og ribbe, de prøvesmaker før jul.

 

Lager alt selv
– Alt av julemat er klart. Vi har ribber, bayonneskinke, persesylte og salte fårelår, og det selger godt. Persesylte og lammerull tror jeg folk spiser hele tiden. Og alt lager vi selv, sier Elise.

 

– Så lager vi mye pølser. Til jul kjøper mange de små sossisene. Det er farsepølse til å ha ved siden av ribbe, sammen med medisterkaker, forteller hun.

 

Kortreist pinnekjøtt
Elise viser oss hvordan hun kutter opp et lam. Mesteparten av de lammene vi skjærer nå går til pinnekjøtt, fenalår og salte lammelår. De selger også en del bog og lår til fårikål.

 

Elise Holmen skjærer opp et lam. Hun holder opp ribbene, som skal saltes og tørkes til pinnekjøtt.

Elise Holmen skjærer opp et lam. Hun holder opp ribbene, som skal saltes og tørkes til pinnekjøtt.

Datteren til Elise, Janne Holmen holder lammelårene som skal legges i disken. De kuttes opp og selges som fårikål.

Datteren til Elise, Janne Holmen holder lammelårene som skal legges i disken. De kuttes opp og selges som fårikål.

– En del lam kommer fra gården til Terje Pettersen på Tangvall. En spiser kortreist mat om en kjøper kjøtt av disse lammene. De skiller seg ut ved at de er mindre og har fettlag på utsiden. Det blir spesielt godt når en griller pinnekjøttet i ovnen i 5-10 minutter. Da får du grilla fettet, forteller Elise.

 

De andre lammene kommer fra Jæren. Det meste blir solgt med en gang, selv om noe må fryses, forteller hun.

 

Slakteren i Søgne selger også mye svineribbe.

 

– Grisene som gikk på Tangvall hos Terje Pettersen er blitt svinekjøtt og selges hos oss. I år var det ingen griser, men det kommer nye griser på Tangvall i mars, forteller slakteren.

 

En av to slakterbutikker i Kristiansand
Det er ikke mange slakterbutikker igjen i Kristiansand. Folk kommer gjerne til Søgne for å kjøpe kjøtt direkte fra slakter.

 

– Det er slakter Frivold på Søm som holder til i en i Kiwi butikk på Lund, og så er det oss. Vi leverer også kjøtt til Bønder i Byen. Det er den eneste restauranten vi leverer til, ellers selger vi bare i butikken her, sier Elise.

 

Hun forteller at de også lager mye gavepakker til bedrifter før jul. Flere lokale bedrifter kjøper gavepakker med julemat og snacks.

 

Gunn Marit Haugen kjøper kjøttpudding av Eva Lund.

Gunn Marit Haugen kjøper kjøttpudding av Eva Lund.

Vi er heldige som har en slakter her i Søgne som kan gi oss ferskt kjøtt, og mye god egenprodusert julemat!

 

Tips til tilberedning

Pinnekjøtt
Pinnekjøttet fra Slakteren i Søgne bør vannes i 12 timer på forhånd i samme vann.

 

De bruker koke pinnekjøttet.
• Fyll opp med vann så alt pinnekjøttet er dekket med vann
• La det stå å trekke/småkoke i 3-4 timer til kjøttet slipper beina. Da får du saftig, mørt og godt pinnekjøtt

 

Ribbe
– Den beste ribba er saftig, mør og «falleferdig». Den er vanskelig å servere, men ekstra god, mener Elise.

Hun bruker grillbein i stedet for rist eller folie for å bygge opp under ribba. Da sitter en igjen med verden beste grillbein som en kan servere til middag en annen dag.

 

Det er mange måter å tilberede ribbe på, her er Elines tips.
• Kjøp ribbe som er ferdig ruta og knekt bein.
• Gni inn salt og pepper dagen før
• Smør svoren med fett eller smør før den settes i ovnen
• Steikes på 120 grader i 5-6-7 timer
• Stekes videre på 180 grader i en halv til en time
• Hvis ikke svora er ferdig da, så sett ovnen på grill noen minutter.
• Men pass på hele tida da!

 

Det er godt utvalg hos Slakteren i Søgne.

Det er godt utvalg hos Slakteren i Søgne.

Flere saker