Søgne har fått sin første sjokoladeprodusent. Fra sitt eget kjøkken på Lonelier, lager Laura Vartiainen som driver Nerdrum Chocolate Witch sjokolade som smaker himmelsk og som er en fryd for øyet og en nytelse for ganen. Lørdag og søndag kan publikum stifte nærmere bekjentskap med henne ettersom hun er en av utstillerne under høstmarkedet til Songdalen skolekorps som arrangeres denne helgen.
Av Ivar Eidsaa
De er som små kunstverk å regne, sjokoladebitene som er ferdig produsert og som er pakket i en innbydende eske hvor man kan se lekkerbitene ligge.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hver enkelt sjokoladebit er dekorert. Fargene varierer avhengig av hva slags sjokolade hun har benyttet for å lage de forskjellige bitene. Og når sjokoladebiten er blitt håndformet, blir bitene dekorert. Det gjør at bitene ikke bare smaker utrolig godt, de er også som små kunstverk å regne.
Utdannet konditor
Laura Vartiainen kommer fra Finland, hjembyen ligger cirka en times kjøretur unna hovedstaden Helsingfors. Etter endt ungdomsskole valgte Laura å ta en yrkesfaglig utdanning. Valget falt på mat- og næringsmiddel, hvor hun utdannet seg som konditor.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– På skolen hadde jeg en flink lærer, som lærte oss hvordan vi skulle lage sjokolade. Læreren hadde noen oppskrifter som jeg har brukt som inspirasjon til å utvikle mine egne oppskrifter, forklarer Laura Vartiainen.
Flyttet til Søgne
For noen år siden traff hun Christer J. Nerdrum fra Iveland. Da skolegangen var over, flyttet hun til Norge, og da Christer utfordret henne til å starte opp med å produsere sin egen sjokolade, ble oppskriftene hun hadde utviklet tatt fram.
Paret flyttet til Søgne, da de fant lokale til driften på Lonelier, hvor en egen produksjonslinje nå er blitt etablert. Nerdrum Chocolate Witch så da dagens lys. Hun startet i det små, valgte å delta på messer og utstillinger, og salget kom i gang. Salget har økt sakte, men sikkert.
– Jeg er ikke der i dag at dette er blitt et levebrød. Men vi holder på. Utviklingen går i riktig retning. Vi arbeider blant annet med å finne gode samarbeidspartnere, sier Laura Vartiainen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Har en drøm
– Vi arbeider også opp mot bedriftsmarkedet, da vi tror sjokoladen kan passe godt både som gave til ansatte og som gaver til samarbeidspartnere og andre, for eksempel til jul.
Ettersom hun også er utdannet konditor, har hun i tillegg en drøm om å starte en egen liten kafe hvor hun kan selge egne kaker, sjokolade, kaffe og te.
– Hva er hemmeligheten for å lage en god og smakfull sjokolade?
– Et godt utgangspunkt er hva du selv liker, og så må du finne ut hva potensielle kunder måtte like, og så lage sjokolade som favner vidt i smak. Som alltid når det er snakk om å lage noe som smaker godt, må har førsteklasses råvarer, du må vite hva du holder på med, og du må være tålmodig.