Om Hanne og Hannemor´s spesialiteter

Hannemor

Har du sett de lekre små glassene og flaskene med spennende innhold på Bondens Kolonial? De med etiketten Hannemor´s syltetøy, gele, chutney og mye mer?

 

Saken står i Julemagasinet/Fritidsnytt nr 9 2025

 

Fritidsnytt var nysgjerrig på denne lokale produsenten etter å ha fortært det ene smakfulle glasset etter det andre – og inviterte oss på besøk. Hannemor fikk også en utfordring om å dele favorittoppskrifter til jul med lesere av Fritidsnytt.

 

Vi ble hjertelig tatt imot av Hannemor, som egentlig heter Hanne Kristine Flæte, og bor idyllisk til i Søgneveien, ikke langt fra Prestegården, med velholdt hage, drivhus og stor låve.

 

Enkle og rene smaker
Hanne er opptatt av å lage produkter med enkle, rene smaker, og med lokale ingredienser, utenom krydder. De kjøper hun med seg på reiser over hele verden og har i en stor og innholdsrik krydderskuff.

 

– Jeg er opptatt av bærekraft, og å ikke kaste noe. Får jeg plommer, tomater eller andre råvarer i mengder, så prøver jeg finne gode oppskrifter for å lage noe godt av alt. Oppskriftene er ikke bare norske. Jeg får tips av venner og folk jeg treffer og tester ut. Oppskriften på «Bondens restefest» fikk jeg av ei fra Canada. Der kalles den grønn ketchup, forteller hun, om en av spesialitetene hun laget da hun hadde mange grønne tomater i høst.

 

500 glass i året
Hanne har telt opp alle varianter og kommet til 30 ulike produkter hun har laget, alt etter sesong og råvaretilfang.

 

– Jeg lager om lag 500 glass i året. Det er det jeg har kapasitet til nå, ved siden av jobb. Produktene selger jeg på Bondens Kolonial, i flere Rekoringer og noe hjemmefra og på julemarkeder, forteller hun.

 

Jobber på Elkem

Matprodusenten er utdannet økonom og har til «vanlig» full jobb som materialforvalter i Elkem Silicon Materials som utvinner microsilica.

 

– Vi er ikke skapt for å sitte på kontor, så det er fantastisk å kunne jobbe i hagen og med matproduksjon utenom jobb, synes hun.

 

Elsker å plukke bær

Hanne liker å bevege seg og elsker å plukke bær, det skjønner vi er en lidenskap. Både i hagen og i skogen og å stelle og høste alt det andre som hun dyrker.

 

– Jeg er velsignet med venner og familie som ringer meg når de ser mye blåbær, bjørnebær, sopp og annet. Og noen kontakter meg når de har overskudd av epler og annet de lurer på om jeg kan lage noe av. Jeg er opptatt av å ta vare på det meste, og å ikke kaste noe. Det som jeg ikke kan bruke går i komposten og blir til gjødsel i hagen, forteller hun.

 

Hannemor

Deler av Hannemors kjøkkenbenk er full av glass med mye spennende som hun har tørket og bruker i maten.

 

Nyte det du har
Hanne er opptatt av at vi skal nyte det vi har – ikke minst her i Norge.

 

– Vi har frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt som vi produserer selv. Det gjelder bare å tenke kreativt på hvordan vi kan ta vare på og å bruke alle de gode råvarene. For meg er det også veldig viktig å vite hvor råvarene kommer fra, Med egen produksjon av grønnsaker til forbruk langt ut i november så vet jeg hvordan de er dyrket, forteller Hanne, som også kjøper av produsenter i nærområdet.

 

Godt samarbeid i Søgne
Vi får inntrykk av at det er godt samarbeid mellom mange produsenter her i Søgne.
Hanne lager eplemos som hun leverer til Skudeneset Gaard, og som de bruker i tilslørte bondepiker til sine gjester. Hun leverer overskudd av agurk og tomat i Vippsebua til Bodil og Per Try, rett i nærheten, hvor hun kjøper ekstra grønnsaker om hun trenger.

 

Hannemor og chili

Hanne dyrker mye chili, og lager også ulike chilisauser. Det henger chili til tørk flere steder i huset. Bollen hun holder er laget av nabo Audun Abrahamsen på Låvebroa. Han selger egenproduserte i alle størrelser i vippsebua der.

 

Til kantarellchutneyen har hun fått egendyrket ingefær fra Anne Endresen, en privat hageentusiast i Søgne som dyrker mye grønnsaker selv. Låvebroa er rett i nærheten, og der kjøper Hanne nydelige dreide treboller av bonden Audun Abrahamsen.

 

Hanne skryter også av 4640 og Bondens Kolonial, som hun mener har utviklet et meget godt sortiment av ulike lokale varer, og gjør det enklere for forbrukerne å få fatt i lokalproduserte varer.

 

Jula – ta det med ro
– Før jul går vi i skogen vi eier og hogger et juletre. Men det pynter vi ikke før lille julaften. Da kommer også all pynten fram. Før det har jeg bare litt lys i vinduene, og et par juleting fremme i år til ære for Fritidsnytt, forteller hun.

 

– Vi har stort familiebesøk en av de første juledagene. Barn og det første barnebarnet kommer hjem. Det gleder vi oss til, og til å ta det med ro, sier Hanne. Hun gleder seg også til å bruke jula til å planlegge hva hun skal dyrke til neste år. Men vi skjønner hun har planlagt litt, for i romjula har hun tenkt å så chili og paprika, for å komme tidlig i gang neste sesong.
Hanne deler her med Fritidsnytt sine lesere tre av sine favorittoppskrifter til jul.

 

Krydderkake
– Oppskriften på krydderkake har jeg fått av mi mor, og jeg er oppvokst med den. Mor bakte alltid den, og også bestemor. Den er kanskje helt fra da vi fikk inn nellik og kanel i Norge, lurer Hanne, som gjerne vil høre om Fritidsnytt sine lesere vet mer om oppskriften.

 

Krydderkake

Hannemors nissefigurer nyter synet av nystekt krydderkake.

 

Det spesielle med den er at krydder, vann, rosiner og smør først kokes. Kaka blir saftigere jo eldre den blir. Hanne anbefaler å la den kjøle et døgn på benken med bakepapir rundt, før en legger den i kjøleskapet i folie eller plastpose.

 

Se oppskrift her

(OBS – i Julemagasinet har rosinene forsvunnet – det skal være 2 pk, 500 gram til sammen).

 

Nellikflesk
– Til jul MÅ jeg ha nellikflesk. Det er også noe jeg er vokst opp med. Bestemor Karen Hansen i Høllen lagde alltid nellikflesk. Jeg tror det er en lokal variant av sylteflesk, hvor vi har hele nellik stukket inn på utsiden av flesket. Jeg ber om ei feit ribbe hos Slakteren i Søgne når jeg skal lage nellikflesk. I gamle dager var dette en måte å få brukt bukfettet på grisen på en god måte, forteller Hanne.

 

Nellikflesk

Nissefigurene beundrer årets nellikflesk, god gammeldags kost til pålegg.

 

Se oppskrift her

 

Bringebærsaus
Hanne har utviklet en egen bringebærsaus som hun anbefaler til riskrem, og som forsvinner raskt hos Bondens Kolonial.

 

Bringebærsaus

Bringebærsaus plassert på juleduken hun har fått av svigermor, og er lagt på til ære for Fritidsnytt.

 

– I fjor lagde jeg 15 liter som ble solgt med en gang. Oppskriften har jeg utviklet selv, og jeg har det meste av råvarene. Det er bringebær og litt sukker, og fruktpektin som jeg lager selv, i år er det av epler, forteller hun.

 

Se oppskrift her

 

Kjøkken på låven
Hanne lager alt på kjøkkenet hjemme, hvor det nå er bare hun og mannen som bor. Det henger chili, urter, løk og hvitløk rundt i huset, og stabler av ferdigproduserte glass på stoler og bord.

 

Hannemor

Det er hærlig på kjøkkenet til Hannemor, her henger årets løker og krydder til bruk i vinter.

 

– Vi jobber nå med å få laget et produksjonskjøkken for meg på låven. Det skal bli litt greit, så ikke hele huset blir produksjonslokale, forteller lokalmatprodusenten.

 

Drivhus på 120 kvadratmeter
Til neste sesong er det også full fart i et nytt drivhus på 120 m2.

 

– Vi reiser aldri vekk om sommeren. Da er det full produksjon av bær, frukt og grønnsaker her, som krever sitt. Det er gøy, kjempegøy, sier 55 åringen, som nesten ser fram til å gå av med «pasjon» som hun sier, og «pasjonere seg» fullt til sin lidenskap.

 

Vi skjønner det etter et besøk hos ei som har en unik lidenskap – «pasjon» – for å produsere og å høste råvarer i naturen som hun bruker i smakfulle produkter – vi kan nyte.

 

Tips i jula
– Når du er lei av julemat anbefaler Hannemor litt rabarbramarmelade med vanilje, som hun lager, og spise det på en kjeks eller ei brødskive. Det er friskt, litt hverdagslig, men samtidig litt luksus, synes hun.

 

Hannemor

Hannemor har delt sine julefavoritter med lesere av Fritidsnytt. Her på kjøkkenet med favoritten nellikflesk.

Flere saker