Den 1. til 3. juli arrangerte Søgne Fotballklubb og Chelsea FC Academy fotballskole i regi av CIFA for rundt 60 spillere fra 8–16 år. Her stilte trenere fra Chelsea Academy og CIFA for å trene spillere på et profesjonelt trenings nivå.
Av Frank Olav Karlsen, tekst og foto
Se også stort bildegalleri mot slutten av artikkelen
Dette vil gi spillerne et innblikk i hvordan det er å trene på Chelsea-akademiet og noen intensive dager med trening med trenere på et høyt profesjonelt nivå.
Dette er første gang Chelsea fotballskole blir arrangert i Norge, og Søgne er tredje stedet som blir besøkt etter Trondheim og Lillehammer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I august går turen til Fredrikstad og Oslo. Sverige og Danmark får også ett og to besøk. I Skandinavia har nemlig Chelsea enerett på fotballskole via CIFA. Fokus for trenerne fra Chelsea og CIFA er spillerutvikling.
Kan bli invitert til Storbritannia
– Spillere over 13 år, med høyt potensial, vil kunne bli invitert til Storbritannia for egne treningsleirer og spille turneringer i regi av klubbenesakademier sier Brent Wood, «Company Director» for CIFA og organisator for Chelsea-akademiet.
Disse dagene ble spillerne pushet på taktikk og ferdigheter og sette dette sammen til lagspill.
Artikkelen fortsetter under bildet.
CIFA jobber på tvers av 20-30 klubber i UK og driver spillerutvikling fra 16-17 år og oppover. De er representert i Skandinavia, Canada, Europa og selvfølgelig i Storbritannia.
Mulighet for studentutveksling
Spillere med potensial og interesse kan blant annet via CIFA ta andre år på videregående i Storbritannia som utvekslingsstudent på CIFA-akademi hos flere av de store klubbene.
Jobben med å få til dette arrangementet i Søgne startet rundt 2019 med eposter og telefoner mellom Jarle Olafsen og Brent Wood,men på grunn av COVID ble gjennomføringen utsatt flere ganger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Men i år kom det endelig på plassforfotballskolen med Chelsea. Ifølge Jarle Olafsen og Brent Wood, er ikke dette et engangs-tilbud. Tanken er å kunne drive spillerutvikling på tvers av klubbene over tid.
Fra Stavanger til Østlandet
Under disse dagene i Søgne var spillere fra Stavanger til Østlandet fordelt på fire trenere i ulike aldersgrupper. De yngste spillerne var så heldig å ha Eliot som trener. Han er halvt norsk–halvt engelsk og snakker norsk. Han hjelper også til med å oversette for den nest yngste gruppen, ledet av Michael, ved behov.
På de to eldste gruppene, styrt av«Alex» og Russel, foregår alt på engelsk– noe spillerne håndterte utmerket godt. Fra sidelinjen ser man at disiplinen og fokus på treneren kan være noe høyere enn på en vanlig trening.
Utfordrende
Den norske modellen hvor «alle skal med» og det skal være plass til alle, blir kanskje utfordrende sammenlignet med hvordan disse dagene blir håndtert. Men spillerne som er med her er representert av godt motiverte deltakere som ønsker størst mulig utbytte av det trenerne kan tilby.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Michael og Eliot er enige om at ferdigheter hos norske og engelske barn, på breddeidrettsnivå, er ganske likt. Men i Storbritannia er barna litt mer frempå og utadvendte. Forskjell i ferdigheter og spillerne er høyere enn i Norge på akademi-nivå, men så er sesongen lenger i UK enn hva som er tilfellet i Norge.
Fokus hos trenerne som deltar her i Søgne er utvikling av Chelsea Acedemy og det å etablere et varig samarbeid med klubbene i Norge viktigst, etter å gi barna den best mulige fotballopplevelsen. Det eneste som kan være litt utfordrende, ifølge Jarle Olafsen, kan være prisen. Den kan dessverre være litt høy og det kan gjøre at noen spillere ikke har mulighet til å være med. I tillegg kom dette i år tett på Tine fotballskole i Søgne og kanskje også Palmesus.