Hva forener verdens kjøkken? I følge Sarita Sehjpal har matoppskrifter et felles opphav. Som hun skriver om i sin nye bok, «Saritas indiske kjøkken». Den tar oss med inn i den rike indiske mat- og kulturhistorien. Og ut i verden.
Ta for eksempel desserten «Rigveda». Sarita har funnet en indisk oppskrift tilbake til 1500 år f.Kr. Omtrent samtidig serverte setesdøler sveler på en liknende oppskrift.
Under Storbritannias kolonivelde på det Indiske kontinent utviklet mattradisjonene seg. Uten britenes påvirkning hadde ikke den populære indiske teen, chai blitt til. Eller curry, nå en av de mest tradisjonsrike indiske retter.
Da Saritas foreldre åpnet sin første restaurant i Kristiansand startet hun karrieren i oppvasken. Nå er hun en prisbelønt eier av legendariske Mother India og driver sin egen hurtigmatkjede, «Saritas», sammen med broren Raj Sharma. Hun har nettopp gitt ut som sin andre kokebok. Den har allerede rukket å få terningkast seks i Nettavisen og er nominert til Norlis kokebokpris.
Bokbader Randi Berge Wandrup møter Sarita Sehjpal til samtale.
Tangvall bibliotek 12. desember kl. 18.00