Med hjerte for Ukraina og to andre organisasjoner sendte sent forrige uke av gårde seks biler med humanitær hjelp til Ukraina. Om ikke mange ukene vil neste transport finne sted.
Av Ivar Eidsaa
– I dag pakker vi seks biler med sykehussenger, rullestoler, gåstoler, sykehusuniformer, kokkeuniformer, annet type tøy og sko, utstyr og andre nødvendigheter som skal til de fire basene vi har i Ukraina, forteller Svein Kristiansen fra Med hjerte for Ukraina, der han sammen med flere ukrainere og norske frivillige er i full gang med å pakke inn det som skal være med bilene, som dagen etter triller om bord på Super Speed med kurs for Ukraina.
Hjelpesendingene er mulig å gjennomføre takket være en stor innsats på tvers av frivilligheten og organisasjonene lokalt i Kristiansand-regionen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kjøpte biler
– Hjelp oss å hjelpe, Hvite Busser og ikke minst Bildelhandel på Mosby er sammen om denne sendingen, sier Kristiansen.
Bildelhandel har kjøpt bilene som brukes i transporten og stiller disse til rådighet for hjelpesendingene. Hjelp oss å hjelpe bidrar med en god del tøy, som bare et av hjelpetiltakene som Hjelp oss å hjelpe bidrar inn til.
Hjelperen i Søgne stiller også sitt eget lager til disposisjon til de hjelpesendingene som gjennomføres jevnt og trutt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mange engasjerer seg
– Det er mange som har engasjert seg i arbeidet for å hjelpe. Søgne Røde Kors og Songdalen Røde Kors er to eksempler, med besøk og hjelp til dem som bor på Åros. Speideren i Søgne likedan. Så det pågår et arbeid på tvers av frivilligheten for å hjelpe til. Sånn sett kan man si at hele Søgne er med og bidrar, sier Kristiansen.
Han viser til at mange private også ønsker å gjøre sitt. Ukraina-kafeen som holder til i de gamle NAV-lokalene på Tangvall og som i sin tid ble leid av Oasen-menigheten, er det lokale senteret for arbeidet som gjøres både med tanke på hjelpesendingene og det som gjøres inn mot de ukrainerne som er kommet til Søgne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Åpen kafe to ganger i uken
– Det er flere eksempler som har fått med seg hva som skjer, og når Ukraina-kafeen er åpen hver mandag og torsdag fra 15.00-18.00, kommer flere innom med tøy de har samlet sammen for å gi inn til arbeidet. Vi kan ikke få takket hver og en nok for det engasjementet og hjertelaget som alle involverte viser, sier Kristiansen.
På Ukraina-senteret tas alt tøy i mot, det blir sortert, og pakket i gjennomsiktige sekker, noe som forenkler passeringene ved tollstasjonene når grensepasseringene finner sted.
Det er så absolutt ikke første gang det sendes hjelpesendinger til Ukraina.
– De første ukrainerne kom til Søgne i mars. Ankomsten deres engasjerte mange, sier Kristiansen, som spesielt trekker frem Oasen-kirken hvor en 13-14 har hatt ukrainere boende hos seg i tre-fire måneder, da verken kommunen eller UDI bidrog med midler til bosettingen av de første flyktningene som kom, sier han.
Mange hjelpesendinger
– Ganske raskt kom hjelpesendingene i gang, hvor det er blitt sendt lass på lass med klær og hjelpemidler for folk flest til å klare seg i vinterkulda midt i Ukrainas daglige utfordringer, sier Kristiansen.
Hjelperen i Søgne har tatt imot tøy og andre nødvendigheter, og har bidradd med rimelige møbler og diverse for ukrainerne som har flyttet inn i egen bolig, og bidro også med penger til reisen da en buss ble sendt nedover til Ukraina i mars for å hente ukrainske flyktninger til Norge.
– Vi tar fortsatt imot varmt tøy til alle størrelser, men spesielt mangler vi vinterjakker, vintersko av alle slag og soveposer. Vi tar imot på kafeen hver mandag fra kl.15-17.30, eller etter avtale. Vi har også et pågående behov for å finansiere turene, så vær gjerne med å støtte økonomisk også på VIPPS: 758643, oppfordrer Kristiansen.
Han er fortsatt takknemlig for alt som kommer inn, så rydder noen skapene og får litt for mye til overs, så er det bare å levere.
– Ved senteret jobber frivilliggruppen flere dager i uken med sortering og holder kafeen åpen for de som vil bare komme og ha det litt sosialt eller finne seg tøy for å holde varmen også her i Norge. Mange kommer i det de står og går i og er ikke forberedt for norsk klima i det hele tatt, sier han.