Ole Hortemo, avdelingsleder for PitStop Kristiansand, hadde storfint besøk denne uken, av en tidligere statsråd og et samfunnsengasjert menneske.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
Odd Einar Dørum (79) la i denne uken veien om Søgne da han var på tur til Sørlandet. I møte med Ole Hortemo, leder for PitStop Kristiansand, ble erfaringer utvekslet, noe som kan være nyttig når temaet er sosialt entreprenørskap. Det er nemlig det Ole Hortemo har viet sin tid til etter at han gikk av som politistasjonssjef i 2021.
– PitStop jobber mot utenforskap blant ungdom i alderen 15 til 25 år, de som har droppet ut av skolen og mistet sin første jobb. Vi jobber for å få dem tilbake til skolebenken, eller tilbake i jobb, forteller Hortemo og legger til at det er forskningsbasert metodikk som brukes.
– Vi har to ulike program, der ett av dem er dagtilbud for de som sliter psykisk, sier Hortemo, som i denne jobben tar med seg flere erfaringer fra sitt arbeid i politiet.
Takknemlig
– Da jeg sa ja til å bli avdelingsleder, var det fordi jeg har noe basiskunnskap om forebygging generelt og vet noe om hvor viktig det er å jobbe i forkant, før det har gått for langt. Det vil si før ungdommene er blitt rusavhengige, eller aktive kriminelle. Han legger til:
– Vi jobber med å gjøre grep, justere og hjelpe ungdom til et bedre liv.
Om møtet med den tidligere justisministeren sier Ole Hortemo:
– Jeg er takknemlig for muligheten til å møte et av mine forbilder, i den hensikt å engasjere seg på vegne av ressurssvake, både politisk og med menneskelig varme.
– Vi snublet bevisst over hverandre her i Søgne, sier en munter Odd Einar Dørum.
Når den tidligere statsråden får ordet, er taleflommen stor, men når man har massevis av erfaring og kunnskap fra et langt politisk liv, bakgrunn som sosionom, samt et utrettelig engasjement for de som faller utenfor, er det mye som skal formidles.
Dørum gikk ut av Stortinget i 2009, men er fortsatt aktiv i politikken, som vara til Oslo bystyre og leder av lokallaget Ullern Venstre.
Suksesshistorie
Ole Hortemo forteller at kontakten mellom de to skriver seg fra da Dørum var justisminister i Kjell Magne Bondeviks regjering på 2000-tallet. De møttes blant annet i forbindelse med arbeidet som ble gjort da en ungdomsgjeng herjet i Kristiansand sentrum i 2010 og 2011.
– En fantastisk suksesshistorie, sier Dørum om politiets arbeid den gang.
I dag er flere av ungdommene velfungerende voksne.
Hortemo tror mye handler om å se ungdommene og komme i dialog med dem.
Dørum på sin side undres:
– Det er jo merkelig å få greie på at en av ungdommene som satt i fengsel uttrykte at det var hyggeligere å være i en fengselscelle enn å være på en barnevernsinstitusjon. Man kan jo lure på hva som har skjedd på veien, sier han og uttrykker bekymring for at politiet får stadig mindre ressurser til forebyggende arbeid.
– Med årene har jeg sett hvordan innsatsen i politiet reduseres, med en eller annen begrunnelse. Det jeg alltid har vært opptatt av, er at de som kan, vil og som klarer å bygge gode relasjoner, ofte bare har et enkelt slagord: «Gi barn gode opplevelser». Gode opplevelser er så viktig, fastslår Odd Einar Dørum, med ettertrykk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et supplement
Hortemo og Dørum har mye å snakke om, siden begge i sin tid var en del av regjeringens kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD). Dørum var leder, og i felleskap jobbet de med kriminalitetsforebyggende strategier og tiltak for politi og justissektor.
– Hva har dere fått ut av møtet i dag?
– Jeg er her for å høre hvordan det går med Ole, og om hans erfaringer, svarer Dørum og fortsetter:
– Jeg har i grunnen hele livet vært opptatt av, i ulike samfunnsroller, å kunne bidra der noen gjør en forskjell for å gi folk en sjanse.
Dørum hadde riktig nok en annen grunn også til å besøke Sørlandet, nemlig møte med Jacob Handegard (28), ordførerkandidat og leder for Agder Venstre. Det er imidlertid stor enighet om at det litt spontane møtet i solen på Søgne gamle prestegård var både nyttig og hyggelig.
– Vi har utvekslet erfaringer og kommet med innspill for kunne påvirke politiske avgjørelser, i den hensikt å få mest mulig midler til arbeidet PitStop gjør for ungdom, sier Ole Hortemo og legger til:
– For meg, som avdelingsleder for PitStop i Kristiansand, er det viktig å ha kontakt med politiske ledere om vår organisasjon som et supplement til det offentlige. Vi ønsker å synliggjøre hva vi gjør og hva som driver oss, men også få fram viktigheten av denne typen sosialt entreprenørskap. Det vil si jobbe systematisk mot utenforskap og hjelpe i alle fall noen til et bedre liv.
PitStop Norge sier om sitt arbeid:
Vi er en non-profit sosial entreprenør som siden 2016 har utviklet en rekke innovative løsninger for å styrke bekjempelsen av ungt utenforskap i Norge
Vår visjon er å bli en foretrukket og nasjonalt ledende leverandør av tjenester innenfor forebygging og inkludering av unge i utenforskap
Vår målsetting for de neste 10 årene er å etablere 20 PitStop arenaer fordelt over alle landets fylker, slik at vi kan inkludere 10.000 unge i året via PitStop-konseptet.