Eiendom og Bank

Tips til båtpussen!

Båtpuss

Fritidsnytt har tatt turen til Sjø-Sport i Holskogkilen for å få litt tips til båtpussen. Påska er sein, det er lite snø i fjellet, og det kribler hos mange båtfolk med å få båten på vannet. Påska kan være en fin tid for båtpuss. Her får du gode tips!

 

Saken står i Fritidsnytt nr 3/påskenummer 2025

 

Vi får en prat med Kim Richard Smeland, opplagsansvarlig og kundeservice, som velvillig gir tips til ivrige båtfolk. På Sjø-Sport har de over 270 båter i opplag som nå skal på vannet, og han har erfaring med både trebåter og plastbåter. Kim kommer selv fra Åseral, men har jobbet på Sjø-Sport i snart 10 år, og har mange års erfaring med egen og kunders båter.

 

Hold båten jevnt vedlike

– For å slippe store utgifter og skippertak med båtpuss, så er min beste anbefaling å holde båten og motoren jevnt vedlike. Gjør du litt hele tiden så holder du båten i grei stand og slipper rimeligere fra det. Noen sparte på polering og bunnstoff under korona, og når båten ellers blir brukt lite. Men selv om bunnstoffet kan se fint ut på våren, så er det viktig å ikke vente for lenge mellom hver gang. Det gjelder også polering, da sol og UV-stråler sliter på plasten, og polering gir beskyttelse, forteller Kim.

 

Bensinmotor

– For alle som har bensinmotor, enten påhengsmotor eller innenbords, så har Kim en sterk anbefaling om å sjekke tilstanden på bensinen før du starter sommersesongen i båt.

 

– Vi får nå daglig henvendelser fra båteiere som har problemer med bensinmotoren. Det skyldes som oftest den nye miljøvennlig bensinen E10, som lett skiller ut mye vann når den står uten å være i bruk. Det er et økende problem ser vi, og en del får ikke startet motoren etter vinteren. Har du løs bensintank så sjekk bensinen, hvordan den ser ut, og om den har skilt seg, rådgir Kim.

 

– Har bensinen skilt seg eller inneholder vann, så anbefaler vi å skifte ut bensinen og få fjernet vann og urenheter fra tanken. Du kan også være føre var og bruke en tilsetning i bensinen. Det er flere varianter som tilbys her. For motorer kan det være skadelig å kjøre med bensin som har skilt seg og er meget vannholdig, og motoren må repareres for mange tusenlapper. For noen går det greit. Vårt beste tips er uansett å sjekke bensinen før du startet sommersesongen, anbefaler Kim.

 

Han forteller også at det kan være lurt å spandere en flaske tilsetningsstoff i bensinen på høsten, så hindrer en at bensinen skiller seg.

 

Dieselmotor

For de som har dieselmotor, en marna eller andre motorer, så er det også her kommet biodiesel som kan skape problemer, men på ingen måte slik som en ser med bensinmotorer. Her finnes det også tilsetninger som hjelper og forhindre problemer, forteller Kim.

 

Plastskroget

Har du vært flink å vaske av båten på høsten, gjerne med en trykkspyler og fått av alt salt og groing under båten, så har du en lettere jobb på våren. Da kan du frem med såpe og vann og skrubbe godt før du polerer. Har du en vannlinje eller skjell som sitter godt, så er Kims anbefaling å spandere et eget middel du kan pensle på og vaske greit av.

 

– Jeg har selv erfaring med å skrubbe og skrubbe for å få av misfargingen, men med et eget middel for skjellfjerning så slipper du mye lettere.  Vi har produkter som hjelper med de fleste utfordringer, og du kan spare deg mye tid med å investere i et nyttig produkt, reklamerer han.

 

Bunnstoff

Når det gjelder påføring av bunnstoff, så anbefaler Kim at stoffet får herde over natta før du setter båten på sjøen.

 

– Det kan være mye gris med bunnstoff, og du får det på henger og underlaget. Jeg anbefaler å dekke til hengeren før du stoffer, eller sette ned båten på klosser.

 

Trebåt

Med trebåt får du gjerne aldri nok tid til puss og stell. Her kan du ikke begynne tidlig nok, mener Kim. Noen oljer og noen lakker treverket. Lakker du må du pusse og lakke jevnlig. Oljer du teak gjelder det å holde det jevnt så det ikke tørker ut.

 

Med trebåt kan det være en utfordring å få båten til å trutne raskt.

 

– Her kan det hjelpe å ta hageslangen og fylle litt vann i båten før du sjøsetter. Et gammelt triks er også å bruke smør å smøre innvendig. Har du store problemer med trutning når båten er kommet på vannet, så kan jeg fortelle om noe vi testet på en båt som vi strevde med å få trutnet i Nodeviga. Vi fikk et gammelt råd om å fylle ei bøtte med sagspon og dytte den i sjøen under båten. Sagsponet flyter opp, en del flyter utover i sjøen, men noe går inn i sprekker i skroget. Det virket godt den gangen, forteller Kim.

 

Sjekkliste før du sjøsetter

Før du sjøsetter, etter rengjøring og klargjøring, og har sjekket drivstoffet, så har Kim følgende råd:

 

Lad batteriet

Det smart å lade batteriet. Det bør alltid vedlikeholds-lades. Batteriet skal gjennom vinteren stå kaldt og ikke fuktig, og ikke varmt. Her er det flere som tar feil, og noen setter i god tro batteriet på varmt gulv med varmekabler. Da ryker batteriet.

 

Sjekk oljefilter og olje

– Sjekk også oljefilteret. For 4-takters motorer så bør motorolje og oljefilteret skiftes hvert år. Du bør også peile oljen og se om du har nok. Sjekk også tilstanden på oljen som har stått over vinteren, at den ikke ser misfarget ut, da bør du skifte, anbefaler Kim.

 

Vask og impregnering av kalesje og puter

Ønsker du å ha en tett kalesje som varer lenge, så er det også lurt å vaske og impregnere den. Om vinteren bør den oppbevares tørt. Du kan selv vaske og impregnere kalesjen, vi har gode produkter til det, reklamerer Kim, men vi har også gode lokale underleverandører som fikser dette om du vil spandere en vask og impregnering.

 

Puter kan også vaskes og impregneres for lenger holdbarhet. Ligger putene klemt under dørken i fuktig klima så får du jordslag. Men her finnes det også diverse midler for rens og vask. Ønsker du hjelp til dette, så er det også leverandører som tilbyr vask og rens og impregnering.

 

– For båtene vi har i opplag, så renser vi putene med industritepperens og har et stort tørkerom og rullepresse for å få ut vann. Her kan du privat gjerne tørke puter som er vasket og impregnert i et vaskerom der tørketrommelen går.

 

Av instrumenter, så kan det være greit å ta en kikk på utvendig svinger til ekkoloddet under båten, at den ikke er gjengrodd og sitter riktig.

 

Redningsvesten

Siste anbefaling er redningsvester. Her er den generelle anbefalingen å skifte patroner i de oppblåsbare vestene hvert år.

 

– Ulike fabrikanter har forskjellige bruksanvisninger her, så sjekk hva som står på din vest. Har du fått jordslag på vesten, så obs om du skal vaske den, da kan du fort oppleve at den blåser seg opp, sier Kim, og vi ler godt.

 

Da er det bare å si tut og kjør, og god tur, hilser Kim!

 

Sjø-Sport Holskogkilen

Kim Richard Smeland, opplagsansvarlig og kundeservice hos Sjø-Sport i Holskogkilen finner du på kundemottaket om du har spørsmål om båt.

Flere saker